Ny satsning från Amazon hotar Tictail – nu dyker Etsy på börsen

Tictail

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Den svenska e-handelsplattformen Tictail är på väg att få konkurrens från värsta tänkbara håll.

När vi i början av augusti avslöjade att Tictail plockat in 190 miljoner kronor i en ny finansieringsrunda pekade bolagets grundare och vd Carl Waldekranz tydligt ut Etsy som bolagets tuffaste konkurrent på den snabbt växande marknaden för e-handelsplattformar för entreprenörer.

”Det är vår största konkurrent idag”, sade han då.

Nu är Tictail på väg att få ytterligare en tuff konkurrent. E-handelsjätten Amazon har i dagarna lanserat en egen sajt som riktar sig just mot delar av den målgrupp som Tictail och Etsy slåss om – återförsäljare av independentprodukter. Enligt Amazon kommer undersajten, som heter Amazon Handmade, inledningsvis erbjuda produkter från 5 000 återförsäljare från 60 olika länder.

Totalt rör det sig om 80 000 olika produkter, skriver Business Insider.

I sammanhanget är Amazons 5 000 återförsäljare förvisso en väldigt liten del av marknaden. Etsy har exempelvis 1,5 miljoner återförsäljare på sin sajt och Tictail har i dag runt 85 000 e-handelsbutiker som drivs via deras plattform.

Det är dock inte den siffran som bör oroa Etsy och Tictail: Amazon stora fördel inför framtiden är att de har 285 miljoner betalande kunder på sin e-handelsplattform.

För Tictails del riskerar Amazons satsning naturligtvis att innebära problem. Tictail låter idag sina användare bygga upp egna e-shoppar som kunderna därefter kan söka runt bland (istället för att ”googla” så ”tictailar” man). Bolag satsar även stenhårt på att vinna marknaden för just independentvarumärken.

Amazons nya satsning påminner till viss del om upplägget. De som väljer att sälja sina produkter via Amazon erbjuds skapa sin egen landningssida, lägga upp egna bilder och bygga upp sin egen profil. 

Med andra ord: En egen liten e-handel under Amazons flagg.

Nyheten om att Amazon lanserar en undersajt för handgjorda produkter fick direkt Etsys aktiekurs att falla med 5 procent.

En indikator om att marknaden tar hotet från Amazon på allvar.

Läs mer