Hyrcyklarna EU-bikes kritiseras för att lura användare på pengar

Green economy Delningsekonomi Cykel
Hyrcyklarna EU-bikes kritiseras för att lura användare på pengar

I appen kan användarna se var cyklarna finns placerade. Så här ser det ut i centrala Uppsala. Liyang Wang ligger bakom satsningen.

Tobias Blixt

Reporter

Ägaren menar att det är en depositionsavgift.

Breakit har tidigare skrivit om entreprenören Liyang Wang och de tusentals hyrcyklar som denne hade placerat ut på gatorna i Uppsala och Stockholm. Cyklarna, som heter EU-bikes, låses upp med en app och användaren betalar en liten summa per halvtimme när de används, de första tio gångerna ska det dessutom vara gratis.

Nu får företaget kritik av användare som anser att de har lurats på pengar.

Det skriver Uppsala Nya Tidning.

Enligt tidningen har flera användare lämnat kommentarer på företagets Facebook-sida, där de hävdar att de betalat in 50 kronor för att använda cyklarna utan att de gått att låsa upp.

“Jag testade med olika cyklar under några dagar, men det gick ändå inte. Dessutom kraschade appen ofta”, säger Martin Lillbro till tidningen.

Liyang Wang medger att de har haft problem med appen när tidningen pratar med honom. Däremot säger han att de 50 kronor som användarna har betalat in är en depositionsavgift. För att använda cyklarna behöver man betala in ytterligare pengar.

Han säger också att de funderar på att ta bort depositionsavgiften i en framtida uppdatering.

Den som vill använda cyklarna gratis måste dessutom dela tjänsten i sociala medier för att det ska fungera. Något som Martin Lillbro inte tycker har framgått från den information som finns från företaget eller på cyklarna.

“Överlag verkar de ha misslyckats med att kommunicera. Plus att appen inte fungerar särskilt bra. I början tänkte jag att det var en bluff – nu känns det bara klantigt genomfört”, säger han till UNT.

Kort efter att cykeltjänsten lanserats fick den dessutom kritik för att deras användaravtal krävde tillgång till en stor mängd personuppgifter.

Läs fler artiklar
LÄS MER