Sök

Ola Rollén: Fingerprint och Next kommer ta stor del av marknaden

FingerprintNext

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Stjärninvesteraren Ola Rollén räknar med hans två sensor-bolag kan se fram emot en marknad värd 154 miljarder kronor.

På fredagsmorgonen slog nyheten ned som en bomb på aktiemarknaden - Ola Rollén har, via investmentbolaget Greenbridge, investerat 140 miljoner kronor i sensorbolaget Next.

Till vardags leder Ola Rollén själv ett högteknologiskt bolag, mätteknikjätten Hexagon med ett börsvärde på 100 miljarder kronor, och har flera gånger placerats högt upp på ansedda magasinet Harvard Business Reviews lista över världens bästa företagsledare. 

Han är också storägare i Göteborgs-bolaget Fingerprint cards som är en spelare på samma marknad som Next. Fingerprint, som tagit fram en teknik för identifiering med fingeravtryck, har efter en lång och ganska skakig resa idag slagit igenom som ett av Sveriges framgångsrikaste techbolag. Försäljningen har formligen exploderat de senaste månaderna och bolagets egen omsättningsprognos ligger på över 2,5 miljarder kronor för 2015.

Nyheten att Ola Rollén investerat tungt i Next-aktien fick kursen att tokrusa på Oslo-börsen - men samtidigt restes frågetecken kring Ola Rolléns fortsatta engagemang i Fingerprint cards. 

Men när Breakit får tag på Ola Rollén på fredagsförmiddagen markerar han tydligt sin fortsatt tro på det svenska senorbolag:

”Det här ska absolut inte uppfattas som någon misstro mot Fingerprint. Jag tror fortfarande stenhårt på Fingerprint och har inte sålt en enda aktie”, säger Ola Rollén.

Han har de senaste två åren ägnat en hel del åt att analysera biometrimarknaden där både Fingerprint och Next verkar. Via investmentbolaget Greenbridge har han numera en fristående organisation som på heltid kan kartlägga olika marknaders potential och slutsatserna kring biometrimarknaden är dramatiska.

”Vår bedömning är att att den kan vara värd 154 miljarder kronor (18 miljarder dollar) på fem års sikt”, säger Ola Rollén.

Han bygger uppskattningen på att det om fem år kommer att säljas uppemot 9 miljarder sensorer per år för 2,30 dollar stycket.

”En spelare tar inte den marknaden själv men ett troligt scenario är att det blir två, tre stora aktörer som överlever. Jag tror att Next och Fingerprint cards kommer vara två av dessa”, säger Ola Rollén.

Analytiker som följer marknaden har dock ifrågasatt möjligheterna för spelare som Fingerprint cards att hålla upp lönsamheten - men Ola Rollén är av en helt annan uppfattning.

”Vi tror att bruttomarginalerna kommer att ligga på 30 till 35 procent men det här är inte som verkstadsindustrin där produktionskostnaderna är höga. Ett bolag som Fingerprint card har i princip bara lite administration och kostnader för forskning och utveckling att ta hänsyn till”.

Så vad tror du att Fingerprint cards och Next kan ha för lönsamhet på sikt?

”På lång sikt skulle jag säga 20 procents rörelsemarginal (ebit)”, säger Ola Rollén.

Varför investerar du i Next när du redan är storägare i Fingerprint cards?

”För att Fingerprint och Next är starka på olika delar av marknaden. Fingerprint dominerar mobilmarknaden men vi tror att Next har bättre förutsättningar än Fingerprint på kortmarknaden”.

Fingerprints vd Jörgen Lantto tror kortmarknaden kan bli lika stor som mobilmarknaden på ett par års sikt - håller du med?

”Absolut. Vår bedömning är att Next ligger ungefär 18 månader efter Fingerprint men nu accelererar de. Vi tror på ett kommersiellt genombrott i närtid, säg 1,5 år. Pengarna vi går in med nu ska räcka fram till lönsamhet”.

Kursen i Next har rusat sedan nyheten om att ni investerar blev känd - din kommentar?

”Det är en liten aktie med liten omsättning då blir det lätt stora kursrörelser. Alla måste göra sina egna bedömningar. Vi har gjort vår sedan får folk göra hur de vill”.

Läs mer