Easypark expanderar i Europa – ser inget hot från Amazon

Easypark Appar Uppköp
Easypark expanderar i Europa – ser inget hot från Amazon

Johan Birgersson. Foto: Press

Tobias Blixt

Reporter

Har byggt en tjänst där du kan se lediga parkeringsplatser.

Det svenska bolaget Easypark group vill göra det enklare att köra bil i våra städer.

De senaste åren har de satsat stora summor på att utveckla en app för att användarna enkelt ska kunna hitta lediga parkeringsplatser och sköta hela parkeringen inklusive betalningen i appen.

De har en aggressiv expansionsplan med fokus på Europa. Nu har bolaget köpt upp 4Egenus i Slovenien. Ett viktigt steg in i Östeuropa enligt koncernens vd Johan Birgersson, och det trettonde landet där Easypark nu bedriver sin verksamhet.

“Vi har en plattform och en tjänst som fungerar vart du än kommer i Europa. Oavsett om du kommer till Rom, Berlin eller Barcelona så fungerar tjänsten likadant", säger han, och fortsätter:

“Det som är extra intressant med Slovenien är att det gränsar till Italien och Österrike där vi har många användare. Vilket framförallt är bra för att många reser över gränsen i norra Italien."

Tidigare i månaden gick svenska Mapillary, ett bolag som kartlägger världen med crowdsourcade bilder, ut med nyheten att de ska kartlägga lediga parkeringsplatser tillsammans med techjätten Amazon.

Easypark har enligt egen utsago lagt ut nära 100 miljoner kronor på sin teknik som ska visa vart det finns störst sannolikhet att hitta en parkeringsplats. Liksom vilka parkeringshus som har lediga platser. Johan Birgersson tror inte att samarbetet med Amazon är ett hot mot Easypark.

“De väljer ju att satsa i USA och vi har jobbat väldigt länge i Europa, där vi nu rullar ut tjänsten i över 30 större europeiska städer. Vi har genom många år hittat en unik metod som fungerar för att hitta parkeringsplatser", säger han.

Johan Birgersson lyfter också fram att Easypark inte bara visar vart det finns lediga parkeringsplatser. Du kan också sköta betalningen av parkeringen i appen och den innehåller även funktioner som visar vart det finns laddstolpar, samt möjligheter att i appen hantera laddning av elbilar, liksom en funktion som samlar upp betalningarna för att förenkla redovisning av parkering i företag.

Easypark group, som har koncernens moderbolag i Norge, har växt snabbt de senaste åren.

Under 2017 omsatte bolaget 407 miljoner norska kronor med ett resultat på 72,7 miljoner norska kronor. Vilket kan jämföras med en omsättning på 200,9 miljoner och ett resultat på 38,3 miljoner under 2016.

Läs fler artiklar
LÄS MER