Sök

Vem orkar vänta tio år på självkörande bilar? Ta en Stiga direkt istället!

En av Stigas åkgräsklippare. Foto: Press.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Särskilda fordon kan slippa testkrav för självkörandeteknik.

Det stora kriget i transportvärlden just nu handlar om att hinna först till marknaden med riktiga självkörande bilar. Gamla giganter som Volkswagen och Volvo slåss mot Uber, Apple och inte minst Google om att skicka ut bilar utan förare på vägarna.

För att Sverige ska kunna ligga i framkant har regeringen tillsatt en utredning om självkörande bilar. I den föreslås ett kryphål.

Fordon av typen motorredskap klass 2 ska undantas från kravet på tillstånd för att utföra tester med självkörandeteknik.

Vad finns då i den fordonsklassen? Ja, det är lättare fordon som gräsklipparbilar, gaffeltruckar och mindre anläggningsmaskiner, med en maxhastighet på 30 kilometer i timmen. Ska de testa självkörandeteknik på svenska vägar får de dock inte köra fortare än 20 kilometer i timmen.

Rent teoretiskt skulle man då alltså kunna bränna iväg till jobbet på sin självkörande gräsklipparbil.

“Det jag tänkte på när jag föreslog det undantaget var mer små sopmaskiner eller paketbud, pizzaleverans kanske, som man skulle kunna börja med”, säger Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör på Transportstyrelsen och författare av utredningen.

Läs mer