Sök

Spotifys nya drag – artisterna ska kunna ladda upp låtar utan skivbolag

SpotifyStreamingMusikrättigheter

Daniel Ek, grundare och vd, Spotify Foto: TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Spotify har precis meddelat att de planerar att genomföra en stor förändring på företagets plattform.

På den officiella bloggen skriver techbolaget att de testar en helt ny funktion – som låter artisterna själva ladda upp sina låtar.

Tjänsten ska dessutom vara helt gratis. Oavsett hur många låtar artisten laddar upp.

“Sedan vi lanserade Spotify för artister har en av de mest efterfrågade funktionerna varit förmågan att ladda upp musik direkt på Spotify. Ni har berättat för oss om och om igen att det borde vara enklare att dela ert arbete med världen”, skriver Spotify på sajten.

De nya sättet att ladda upp låtar håller än så länge på att betatestas. Men i och med att Spotify gick ut med den här nyheten, så meddelade de också att de kommer att bjuda in fler artister som kan använda funktionen.

Music Business Worldwide var en av de första att snappa upp nyheten. De lyfter fram att det här är ett drag från Spotify som många har väntat på länge.

De hänvisar till samtal med investerare i samband med årets andra kvartalsrapport. Där upprepade Daniel Ek för investerare att han vill skapa en marknadsplats med två delar, som finns till för både konsumenter och musiker.

En utveckling som finanschefen Barry McCarthy menade skulle leda till förbättrade bruttomarginaler hos Spotify.

För Spotify är det här ett logiskt steg. En möjlighet att trycka in fler artister och låtar på plattformen, samtidigt som de kan runda skivbolagen. Vad det här draget kommer att innebära för skivbolag, tredjepartsaggregatorer och aktörer som Soundcloud lär diskuteras flitigt framöver.

I en kommentar till The Verge säger Spotifys Kene Anoliefo, som har lett utvecklingen av tjänsten, att artisterna som laddar upp låtar direkt får 50 procent av nettointäkterna. Värt att nämna i sammanhanget är att Universal Music Group enligt sajten får mellan 52-55 procent.

Även om tjänsten är gratis och inte kommer att ge några direkta intäkter till Spotify som den är utformad i dagsläget. Så innebär funktionen att de inte behöver dela med sig av en lika stor del av kakan till stora skivbolag.

I dagsläget har artister som Michael Brun, VIAA och Hot Shade testat funktionen. Det finns ännu ingen information om när funktionen kan komma att öppnas för alla artister som vill publicera sin musik på plattformen.

“Just nu är vi i ett tidigt skede av våra tester. Vår plan är att fokusera på att lära oss av artisterna, få deras feedback, för att sedan planera hur vi kan göra det tillgängligt för fler artister”, säger Kene Anoliefo till The Verge.

Vidare meddelar Spotify att artisterna kommer att kunna planera och styra lanseringen av sin musik direkt från plattformen. De kommer dessutom att söka igenom låtarna för att se att det inte förekommer plagiat eller att låtar råkar laddas upp av både skivbolag och artister samtidigt på plattformen.

När Spotify i slutet av Augusti bjöd in journalister till huvudkontoret i Stockholm passade Daniel Ek på att förtydliga att de inte vill bli ett skivbolag.

“Vi gör inte deals med artister. Det vi gör är att vi skriver avtal med massa labels och förlag. De dealsen är inte exklusiva”, konstaterade Daniel Ek från scenen då.

Läs mer