Djurmagazinet och Arken Zoo mot börsen – rådgivare utsedd

Nordic Capital EQT e-handel
Djurmagazinet och Arken Zoo mot börsen – rådgivare utsedd

Foto: Unsplash.

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

E-handeln driver på noteringsplanerna.

Vi lägger allt mer pengar på våra husdjur. Det är något som svenska riskkapitalbolag tagit konsekvensen av sedan flera år tillbaka. Flera stora affärer i sektorn vittnar om detta.

Mest står kanske riskkapitaljätten Nordic Capitals klipp i veterinärkedjan Anicura ut. Nordic capital köpte Anicura 2014 och i somras kunde de sälja med god vinst. ”En av våra bästa affärer någonsin”, konstaterade Nordic capital då och enligt Wall Street Journal blev prislappen nästan 18 miljarder kronor.

Nu hoppas Nordic Capitals riskkapitalkollega EQT göra en ny jätteaffär i samma segment. Det är den finska zoo- och veterinärkoncernen Musti som EQT bjuder ut till försäljning. Enligt Breakits källor har EQT anlitat Nordea och en amerikansk investmentbank i processen som ska vara klar runt årsskiftet.

EQT jobbar med två parallella spår – antingen en försäljning utanför börsen eller en notering i Stockholm alternativt Helsingfors. Två stora pjäser i Musti-koncernen är zoo-kedjorna Arken Zoo och Djurmagazinet. Musti består av tillsammans över tvåhundrafemtio butiker men de senaste åren har e-handeln tagit över allt mer. Online-delen står idag för runt tjugo procent av den totala försäljningen och det är också i denna delen som tillväxten är starkast. Tillväxten inom e-handeln har delvis skapats genom förvärv. Förra året köpte Musti e-handlarna Animail och Vetzoo.

Men förutom e-handeln finns det också en underliggande tillväxt i hela husdjurssegmentet. Allt fler av oss skaffar husdjur, samtidigt lägger vi mer och mer pengar på våra husdjur. Den kombinationen bäddar för en stabil och stark tillväxt vilket driver på omsättningen i Musti som ligger på runt 3 miljarder kronor. 

Bra tillväxt och god lönsamhet bäddar också för en hög prislapp på Musti. Enligt Breakits källor hoppas EQT få ut mellan fyra och fem miljarder kronor när bolaget säljs eller börsnoteras.

Läs fler artiklar
LÄS MER