Sök

IOS12 – därför ska du uppdatera din Iphone

AppleiPhoneiPad

Apples vd Tim Cook, med två inklistrade telefoner. Foto: Ng Han Guan/AP/TT. Bildmontage av Breakit.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Här är de 6 hetaste nyheterna i Apples nya operativsystem.

I veckan får miljontals svenskar en uppmaning i sina Iphones och Ipads. Det är dags att uppdatera till den nya generationen av Apples operativsystem – IOS12. Den nya programvaran släpps den 17 september.

Tidigare erfarenheter visar dock att det ibland kan löna sig att vänta ett tag med att trycka på uppdatera, då vissa buggar kan ha slunkit igenom trots Apples tester. Efter ett par veckor brukar barnsjukdomarna vara borta.

Det finns dock en hel del mumsiga nyheter i IOS12, som gör att det kan vara värt att uppdatera luren på en gång. Innan du gör det är det alltid rekommenderat att säkerhetskopiera telefonen, ifall något skulle gå helt galet.

Snabbhet

Ett uttalat mål med IOS12 är att förbättra prestandan i alla Iphones, även äldre varianter. Kort sagt: Din telefon ska bli snabbare, vilket alltid är välkommet.

"Saker du gör varje dag, som att öppna kameran och skriva på tangentbordet, går snabbare än någonsin. Och förbättringarna märks ännu tydligare när du gör många saker samtidigt på din enhet. De bidrar till ökad prestanda på alla enheter som stöds, hela vägen tillbaka till iPhone 5s och iPad Air". skriver Apple om uppdateringen.

Nya funktioner

Självklart har Apple också slängt in ett paket av nya funktioner. En del är tramsiga och klonade från Snapchat. Men annat är riktigt hett.

Här 6 av de mest intressanta höjdpunkterna:

1. Minska skärmtiden: För dig som är slav under telefonen kommer här en möjlighet att ta kontroll över ditt liv. I steg ett kan du mäta hur lång tid du använder din telefon och olika appar. I steg två kan du själv sätta gränser, till exempel att din telefon bara låter dig använda Instagram 30 minuter om dagen.

2. Styr dina barns skärmtid: Ovan nämnda funktion går även att införa på dina barns Apple-enheter, via Apples system för familjedelning. Läs allt om det här.

3. Styr upp notiskaoset: Dina pushnotiser kan grupperas, så att alla viktiga (eller oviktiga) meddelanden. från en och samma avsändare inte tar upp hela skärmen.

4. Surfa utan att bli såld: Apple har byggt in en funktion i webbläsaren Safari som förhindrar nu att delningsknappar och kommentarwidgetar på webbsidor spårar dig utan ditt tillstånd. Safari förhindrar dessutom att annonsörer samlar in unik information om din enhet, som annars hade kunnat användas till att identifiera din enhet eller rikta annonser till dig på webben.

5. Hemmafixarens drömverktyg: Med ARKit 2, Apples senaste plattform för förstärkt verklighet, kommer nya möjligheter för appar. En nyhet är den inbyggda appen "Mätverktyg", som är riktigt cool. Med hjälp av kameran kan man mäta upp objekt i verkligheten. Tumstocken har alltså, äntligen, tagit klivet in i den digitala verkligheten.

6. Hitta bilder lättare: Har du svårt att hitta en viss bild i din telefon? I det nya operativsystemet kommer nya möjligheter att söka bilder, utifrån platser, vem som är på bilden och ögonblick.

En lista på samtliga nyheter i IOS12 kan du läsa på Apples hemsida (text på svenska). I faktarutan nedan listar vi alla enheter som är kompatibla med IOS12. 

Kan du skaffa IOS12? Hela listan på enheter som stöds

Iphone: 

iPhone XS
iPhone XS Max
iPhone XR
iPhone X
iPhone 8
iPhone 8 Plus
iPhone 7
iPhone 7 Plus
iPhone 6s
iPhone 6s Plus
iPhone 6
iPhone 6 Plus
iPhone SE
iPhone 5s

Ipad

iPad Pro 12,9 tum (andra gen.)
iPad Pro 12,9 tum (första gen.)
iPad Pro 10,5 tum
iPad Pro 9,7 tum
iPad (sjätte gen.)
iPad (femte gen.)
iPad Air 2
iPad Air
iPad mini 4
iPad mini 3
iPad mini 2

iPod touch (sjätte gen.)

Läs mer