Proyk vill ersätta pappersritningar i byggbranschen med läsplattor

Proyk Yellon
Proyk vill ersätta pappersritningar i byggbranschen med läsplattor

Foto: Leif R Jansson/TT.

Sara Lindmark

Reporter

Det Jönköpingsbaserade bolaget Proyk tar in 8 miljoner kronor i riskkapital för att digitalisera byggbranschen.

Idén om att digitalisera ritningshanteringen inom byggbranschen har funnits länge inom Yellon som är en arkitekt-, design- och kommunikationsbyrå.

Nu ska idén förverkligas genom företaget Proyk som har startats av Markus Leijonberg som även driver Yellon. Tanken är att digitalisera hela processen baserat på den informationsflödesstruktur som redan finns etablerad på byggarbetsplatser.

“Det kommer finnas basstationer med läsplattor som står ute på byggarbetsplatserna. De här basstationerna är intelligenta och läser av alla uppdaterade filer från projkthanteringssystemen. Läsplattorna är utrustade med epd-skärm som till skillnad från vanliga skärmar inte är bakgrundsupplyst utan reflekterar omgivningens ljus – ungefär som vanligt papper,” säger Markus Leijonberg.  

Att förändra traditionella branscher tar förstås tid. Proyk har inlett dialog med de stora byggbolagen i Sverige och tar nu in åtta miljoner kronor i finansiering från det lokala riskkapitalbolaget Jönköping Business Development, Almi Invest och grundarna själva.

“Det känns som ett självklart steg i branschen och vi tror att Yellon har väldigt bra bakgrund och erfarenhet för att genomföra det. Det är en stor utmaning men Markus och teamet bakom tjänsten gör att vi vågar satsa,” säger Lovisa Skyborn, Investment Manager på Jönköping Business Development.

Målet är att potentiella kunder ska börja testa tjänsten nästa höst.

Läs fler artiklar
LÄS MER