Sök

Högre minimilöner i Bangladesh väntas öka H&M:s kostnader

Foto: David Goldman/TT.

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

"Vi stödjer textilarbetarnas krav på högre löner".

Den kommande höjningen av minimilönen för textilsektorn i Bangladesh väntas resultera i högre lönekostnader hos de leverantörsfabriker som klädföretaget H&M samarbetar med.

Det uppger Ulrika Isaksson, presskontakt på H&M, för Nyhetsbyrån Direkt.

"Under 2017 var den genomsnittliga lönen för en textilarbetare anställd hos de leverantörsfabriker vi samarbetar med 95 dollar. Vi förväntar oss att den senaste revideringen av minimilönen kommer resultera i att lönenivån går upp", uppger Ulrika Isaksson.

"Det här en av vår branschs viktigaste frågor och H&M-gruppen arbetar aktivt för att skapa förutsättningar för rättvisa levnadslöner inom textilindustrin. Vi är därför positivt inställda till ökningen av minimilönen i Bangladesh och vi stödjer textilarbetarnas krav på högre löner. Det är viktigt att minimilönerna revideras regelbundet och här har de nationella regeringarna en viktig roll att spela", framhåller hon vidare.

Bangladesh, som är världens näst största klädexportör, beslutade att höja minimilönen i textilsektorn med 51 procent från december efter månader av förhandlingar med fabriksägare och arbetare.

Minimilönen höjs från 5.300 till 8.000 taka, motsvarande 95 dollar per månad. Även om den nya minimilönen alltså inte är högre än den genomsnittliga lönen på 95 dollar för en textilarbetare i H&M:s leverantörsfabriker räknar bolaget ändå med ökade löner, och därmed sannolikt ökade kostnader i förlängningen.

Detaljhandelsföretag som Walmart, JC Penney och H&M säljer kläder som tillverkas Bangladesh. Även Kappahl, MQ och Lindex köper kläder från landet.

Senast Bangladesh höjde minimilönen var år 2013 när den höjdes till nuvarande nivå 5.300 taka.

Inflationen i Bangladesh har legat mellan 5-6 procent under sommaren, enligt landets centralbank. Höjningen av minimilönen med 51 procent torde således innebära en relativt stor reallönehöjning. Samtidigt har alltså minimilönen inte höjts på omkring fem år.

Läs mer