Malmöbolaget Pangara växer snabbt – löser programmerarbristen tack vare Vietnam

Pangara Programmerare Konsulttjänster
Malmöbolaget Pangara växer snabbt – löser programmerarbristen tack vare Vietnam

På nya säljkontoret i Stockholm. F.v. Vilma Miletic, Martin Sundler, Mattias Danielsson, Fredrik Wesslén, Emil Larsson, David Svensson. Foto: Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Siktar på dubblad omsättning i år.

Det är ingen hemlighet att det råder brist på programmerare i Stockholm, liksom i många andra städer. Men ett land där det inte råder brist på utbildad personal inom yrket är Vietnam. Det insåg Pangara som drog igång sin digitala konsultlösning med utgångspunkt i landet.

Nu växer, bolaget som certifierar och förmedlar programmerare till techbolag, i snabb takt. När Breakit träffar grundarna på deras nya sälj- och marknadskontor i Stockholm berättar de att de fått in ungefär 10.000 ansökningar från programmerare i Vietnam sedan de startade bolaget. Totalt består databasen av 650 noga utvalda personer som arbetar med kunder i femton länder.

“Vi har kommit till en brytpunkt nu, de söker sig aktiv till oss för vi är så pass kända där nere. I början satt vi och headhuntade de första 50 utvecklarna. Nu är det tvärtom, man vill vara med i nätverket”, säger David Svensson, affärschef och medgrundare.

I rena siffror har Pangaras svenska bolag ökat omsättningen från 821.000 kronor under 2016 till 6,1 miljoner förra året. Samtidigt som förlusten växte från 1,6 miljoner till 8 miljoner. För 2018 räknar man med att växa med ytterligare 100 procent jämfört med året innan.

“Vi håller våra marginaler. Det är till och med så att de har ökat lite till och med. Vi har valt tillväxt framför lönsamhet”, säger Fredrik Wesslén vd och medgrundare.

“Lönsamhetsmålet finns på sikt. Intentionerna är att vi ska bygga ett lönsamt bolag, men tillväxten har varit viktig.”

I Sverige har bolaget kunder som Bethard, Appspotr, Redeye och Raketech. En nysatsning bolaget använder sig av är möjligheten att kontraktera hela utvecklingsteam som arbetar från Vietnam, snarare än enskilda programmerare.

Även om verksamheten växer och ska vara enkel att skala så har de insett att de behöver strama åt vissa delar i verksamheten för att bli effektivare. En del i det arbetet är att digitalisera själva rekryteringsprocessen i allt större utsträckning, genom att styra verksamheten och kunder mot ett onlinebeteende – där deras digitala portal ska minska mängden handpåläggning i rekryteringsprocessen.

“Skalbarhet kräver en effektivitet. Det innebär också att vi har kommit till den storleken och volymen i bolaget att vi behöver börja titta hur vi arbetar och tighta till det för att kunna köra med samma resurser och få ut effektiviteten”, säger Fredrik Wesslén.

Pangara grundades av David Svensson och Fredrik Wesslén. Organisationen har växt från 15 till 32 anställda under 2018.

Förra året tog bolaget in 11 miljoner kronor i riskkapital för att expandera. Några planer på att ta in ytterligare kapital finns inte i dagsläget. Grundarna berättar att de får in intresseanmälningar, men att det är ett beslut som ligger i framtiden.

Läs fler artiklar
LÄS MER