De svenska techstjärnorna rusar på Stockholmsbörsen

Fingerprint Cards CLX
De svenska techstjärnorna rusar på Stockholmsbörsen

Foto: Johan Hallnäs/TT.

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Både Fingerprint Cards och CLX:s aktier går starkt - men av olika anledningar.

Sms-teknikbolaget CLX gjorde en succéartad börsdebut när aktien började handlas under torsdagen. Kursen rusade med över 20 procent i den inledande handeln och marknadsvärdet ligger nu på en bra bit över 2 miljarder kronor. Debuten blir än starkare med tanke på att introduktionskursen på 59 kronor var i toppen av teckningsintervallet. Kursrusningen innebär att kamerateknikbolaget Axis medgrundare Martin Green och samma bolags tidigare vd Peter Ragnarsson gör en bra affär - de två ingick i det konsortium som förbundit sig att teckna en större mängd aktier i samband med noteringen.

Ytterligare ett bolag som rusade likt en skållad råtta på Stockholmsbörsen nu på morgonen är sensorbolaget Fingerprint Cards. Orsaken är att företaget strax innan börsen öppnade gick ut med en så kallad omvänd vinstvarning. 

Bolaget hade under tredje kvartalet intäkter på 960 miljoner kronor, väsentligt högre än den tidigare prognosen på 860 miljoner. ör helåret 2015 ändras prognosen från 2,5 miljarder kronor till “att överstiga 2,5 miljarder kronor”.

Av den omvända vinstvarningen framgår också att bolagets orderstock har stigit till 1,7 miljarder kronor för sensorer som ska levereras under fjärde kvartalet i år och första kvartalet nästa år.

Beskedet från Fingerprint gav investerarna rena glädjefnatt och kursen är hittills upp över 6 procent. Det innebär att marknadsvärdet på Fingerprint ökat med dryga 1 miljard kronor inom loppet av några timmar. 

Läs fler artiklar
LÄS MER