Natural Cycles nya drag – ska forska om missfall och fertilitet

Natural Cycles Anmälningarna mot Natural cycles
Natural Cycles nya drag – ska forska om missfall och fertilitet

Elina Berglund Scherwitzl och Raoul Scherwitzl. Foto: Press.

Caroline Englund

Reporter

Vill ta fram nya algoritmer.

Grundarna bakom p-appen Natural Cycles, som med hjälp av temperaturmätningar och en algoritm räknar ut när kvinnor kan bli gravida, berättar nu att de vill utveckla fler liknande produkter. 

“Vi vill såklart fortsätta göra det vi gör och förbättra upplevelsen för de som använder Natural Cycles, men vi vill också skapa algoritmer inom nya områden som kan förbättra kvinnors hälsa,” säger Elina Berglund Scherwitzl till Breakit.

Hon berättar att hon vill forska vidare inom områdena fertilitet och missfall och skapa digitala hjälpmedel för kvinnor.

“Vi vill till exempel ta reda på varför det tar längre tid för vissa att bli gravida och om man kan hjälpa kvinnor att undvika missfall. Allt detta är i ett tidigt stadium och det tar lång tid med forskning och studier men så ser planen ut.”

I går kom besked från Läkemedelsverket om att p-appen Natural Cycles får grönt ljus. Detta efter att 178 anmälningar om oönskade graviditeter kommit in till myndigheten från barnmorskor på olika sjukhus.

Breakit har gått igenom alla anmälningar och det visade det sig att nästan hälften av dem kommer från samma sjukhusavdelning och att flera barnmorskor anmält appen trots att de känt till att den använts fel.

Efter Läkemedelsverkets besked om att appen fungerar som ett godkänt preventivmedel, kunde bolagets grundarna, paret Elina och Raoul Berglund Scherwitzl, pusta ut.

För Breakit berättade Elina Berglund Scherwitzl att hon under det senaste halvåret känt sig missförstådd och besviken.

“Det är jag som har skapat appen och algoritmen. Det är som min bebis.”

Elina Berglund Scherwitzl sa också att hon förstår barnmorskornas inställning.

“Det här är en ny och innovativ produkt och många var skeptiska till p-piller när de kom också. Vi växte så snabbt att produkten blev stor bland användare innan vi hade hunnit förankra den inom vården så jag förstår att barnmorskorna känner sig skeptiska,” säger hon och förklarar att bolaget nu jobbar mer mot vården nu innan de lanserar appen på nya marknader.

Natural Cycles plockade in en kvarts miljard kronor i slutet av förra året. Samtidigt växte bolaget rejält. Enligt Elina Berglund Scherwitzl omsatte Natural Cycles 18 miljoner kronor 2016. För 2017 landade omsättningen på 41,8 miljoner kronor – alltså mer än dubbelt så mycket.

Då rör det sig dessutom bara om omsättningen i det svenska aktiebolaget. Delar av Natural cycles omsättning redovisas hos moderbolaget i Schweiz, så i själva verket det kan i själva verket vara ännu högre. Förlusten under 2017 uppgår däremot till 60 miljoner kronor, jämfört med 3,5 miljoner kronor som redovisades för 2016.

Läs fler artiklar
LÄS MER