Caroline Farberger är första toppchefen i svenskt näringsliv som öppet berättar om könskorrigering

Caroline Farberger är första toppchefen i svenskt näringsliv som öppet berättar om könskorrigering

Caroline Farberger genomför en könskorrigering. Foto: Ica/Jessica Gow.

Erik Wisterberg

Reporter

För drygt två år sedan klev Carl Farberger på jobbet som vd för Ica Försäkring. Kort därefter påbörjade Carl sitt livs största resa – processen för att bli Caroline.
”Jag förstod direkt att jag kunde förlora allt", säger hon till DI Weekend.

Nu kommer näringslivs-vd:n ut som Caroline Farberger. Hon gör något som ingen annan högt uppsatt svensk näringslivs-vd har gjort tidigare. Mitt under pågående transition berättar hon, för DI Weekend, om sin könskorrigering.

Beslutet är väl förberett.

”Jag inser att min öppenhet kan väcka negativa reaktioner. Men det här är ingen båt med fladdrande segel på öppet hav utan en genomtänkt process. Jag har hela mitt liv velat göra skillnad, och nu har jag chansen att göra det, på riktigt”, säger hon till DI Weekend.

Normbrytare

Att bryta normer kan ha ett pris. Att gå allra först kan vara riskabelt. Caroline Farberger riskerade sin status, och potentiellt sin karriär som hög chef inom en traditionell bransch, genom att vara öppen kring vem hon är.

”Jag förstod direkt att jag kunde förlora allt"

När hon först insåg hur vägen framåt såg ut var tankarna många, och i viss mån mörka.

”Jag förstod direkt att jag kunde förlora allt – fru, barnen, släkt, vänner, kollegor, karriär och omvärld i övrigt, kanske riskera ett livslångt utanförskap. Jag som hela mitt liv levt så normativt. Men från det ögonblicket var det omöjligt att lägga tillbaka stenen i skon och fortsätta marschen. Det fick kosta vad det ville, bära eller brista", säger Caroline Farberger till Di Weekend.

Starkt stöd

Från både familj och arbetsgivare var dock stödet starkt. Icas koncernchef var "översvallande stöttande", liksom hr-direktören. Företagets kommunikationsdirektör såg till att en specialist kunde hjälpa till med att ta fram en plan för hur könskorrigeringen skulle kommuniceras.

Nu rullas den planen ut.

På torsdagen informerades alla medarbetare på Ica Försäkring. På torsdagskvällen släpptes intervjun i DI Weekend, samtidigt som vd-fotot på företagets hemsida byttes ut.

Själva könskorrigeringen gjorde hon av nödvändighet. Caroline Farberger beskriver det som ett mentalt skoskav som funnits med hela livet. Den medicinska termen är könsdysfori, att ens kropp inte överensstämmer med ens upplevda könsidentitet. För många som lever så kan problem som ångest, depression och självskadebeteende bli en följd.

”Om jag med min bakgrund och privilegierade livssituation kan avdramatisera det här och göra avvikelser från det normativa till en icke-fråga har jag bidragit till en lite bättre värld för mina barn och deras generation än när jag växte upp", säger hon till Di Weekend.

Läs fler artiklar
LÄS MER