Läkemedelsverket gav Natural Cycles grönt ljus – Elina Berglund talar ut om utredningen

Natural Cycles Digitalisering Preventivmedel
Läkemedelsverket gav Natural Cycles grönt ljus – Elina Berglund talar ut om utredningen

Elina Berglund. Foto: Press.

Tobias Blixt

Reporter

"Vi har haft självförtroende i att vår produkt fungerar som den ska", säger medgrundaren Elina Berglund efter Läkemedelsverkets beslut.

Preventivappen Natural Cycles har fått mängder av uppmärksamhet den senaste tiden. Det hela började med att barnmorskor tagit initiativet att anmäla appen, då de tyckte sig se att den bidrog till ett ökat antal ofrivilliga graviditeter.

Vi på Breakit har granskat alla anmälningar som skickades in mot Natural Cycles – något som ledde fram till flera fascinerande upptäckter.

Som ett svar på anmälningarna drog Läkemedelsverket igång en utredning mot företaget som har pågått i ett halvår. En utredning som hade kunnat sluta i marknadsförbud – men som istället landade i att bolaget skulle förtydliga risken av att bli gravid i deras bruksanvisning och app.

Natural Cycles har under utredningen varit tysta om vilka krav som ställts på företaget från Läkemedelsverket. Men när bolaget nu har fått grönt ljus väljer medgrundaren Elina Berglund att tala ut.

“Vi är såklart glada över att läkemedelsverket har stängt rapporten och vi är glada att vi har Läkemedelsverket som stöd för ett certifikat i Europa och att vi också har certifikat i USA”, säger hon till Breakit.

“Vi har haft självförtroende i att vår produkt fungerar som den ska. Vi har gjort en klinisk studie på på 22.000 personer och kommit fram till att appen är 93 procent effektiv, så det var ingen överraskning att den fungerar som den ska.”

Elina Berglund pratade under våren på ett event med målsättningen att lyfta och stärka kvinnor inom tech. Där berättade hon om pressen och hur hon hanterat uppståndelsen kring anmälningarna.

“Då tänkte vi okej, problemet löst, ingen kommer någonsin utmana oss igen. Men livet är inte så. Varje oavsiktlig graviditet blir en rubrik i media”, sade hon då.

Av alla barnmorskor som har anmält företaget är det Sandra Rubio som har varit flitigast förekommande. Hon startade vågen av anmälningar mot appen och menade att Natural Cycles ställde höga krav på användaren för att kunna vara så effektiv som den utgav sig för att vara. Elina Berglund har förståelse för att barnmorskorna blev skeptiska till appen.

“Det är en ny och innovativ produkt och vi har inte hunnit jobba mot vården eller hunnit förklara vem är den för och hur den fungerar. Vi blev stora snabbt och användarna hann före barnmorskorna”, säger hon.

Hur har den här uppståndelsen känts?

“Det är klart att jag har ju skapat appen och algoritmen. Det är min bebis och när det missförstås och kommunicerats fel blir jag besviken. Jag har skapat detta för att jag ser att det många kvinnor som behöver ett alternativ som är effektivt och utan biverkningar.”

Nu väntar ett fortsatt arbete med att fortsätta förbättra appen och användarupplevelsen. Nyligen fick de grönt ljus av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA och kunde därmed börja marknadsföra p-appen mot amerikanska konsumenter.

Läs fler artiklar
LÄS MER