Sök

Ica-gruppen investerar en halv miljard i Min Doktor

Min doktorNätläkare

Jonas Vig, vd för Min Doktor. Foto: Press, TT och Istockphoto.

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Skjutsar in pengar i Min Doktor genom dotterbolaget Apotek Hjärtat.

Ica-gruppen investerar en halv miljard kronor i den digitala vårdgivaren Min Doktor.

"Det här betyder att vi får in en bra ny ägare som kommer att vara med oss långsiktigt och som stöttar oss i vår vision som är att göra hälsa och sjukvård ännu bättre", säger Jonas Vig, vd för Min Doktor, till Breakit. 

Det rör sig om ett rent kapitaltillskott på 335 miljoner kronor. I affären ingår även Ica-ägda Minutklinikerna, som värderas till 225 miljoner kronor. Totalt ger det ett tillskott på en halv miljard för Min Doktor. Hela bolaget värderas till drygt 1,3 miljarder kronor – efter investerat kapital. Den befintliga verksamheten värderas därmed till över 750 miljoner kronor.

"Det här ger en god fingervisning om att det finns en framtidstro kring Min Doktor och andra aktörer i branschen. Det här är bra både långsiktigt för bolaget och svenska folket", säger Jonas Vig till Breakit.

Genom att kombinera Min Doktors svenska verksamhet med Minutklinikerna som finns i anslutning till åtta Apotek Hjärtat kan patienter få hjälp både via nätet och på mindre kliniker som bemannas av sjuksköterskor. 

Min Doktor planerar nu för en snabb expansion av antalet kliniker, som primärt kommer att ligga i anslutning till Ica-butiker.

"Planen är att Minutklinikerna ska bli rikstäckande", säger Jonas Vig. 

Jag tror att det finns en allmän trend i branschen, i samband med digitaliseringen

Minutkliniken som är en del av Apotek Hjärtat har sedan tidigare erbjudit sina kunder hjälp med enklare vårdärenden och vaccinationer i anslutning till ett antal apotek och Ica-butiker.

Min Doktor kommer nu att ägas till 42 procent av Ica-gruppen genom Apotek Hjärtat och 58 procent av övriga ägare, däribland EQT Ventures. Slutförande av affären kan genomföras först efter Konkurrensverkets godkännande vilket förväntas ske under oktober 2018.

Målsättningen är att öppna ett 10-tal kliniker per år i både större och mindre städer. 

Liv Forhaug är ansvarig för Ica-gruppens strategi. 

”Jag tror att det finns en allmän trend i branschen, i samband med digitaliseringen och snabba förändringar, att det förekommer mer partnerskap", säger Liv Forhaug. 

Hon pekar på att digitala aktörer i nuläget har samarbeten med exempelvis vårdcentraler, men att det inte alltid är helt smärtfritt, bland annat sett till öppettider. Hon menar att Minutklinikens lösning med drop-in samt kväll- och helgöppet passar Min Doktors upplägg samt kommer bredda nätläkarens spektrum.

”Det finns många duktiga aktörer inom digital vård, och det har vi den största respekt för, men vi tror att det här konceptet är väldigt unikt och konkurrenskraftigt". 

Någon djupare satsning i vården ska vi dock inte förvänta oss av gruppen i nuläget. 

”Det är inte aktuellt för oss att ge oss in i avancerad sjukvård, enklare saker i primärvården behövs också. Vi ser att den här typen av aktörer kan få en väldigt intressant roll i vårdsystemet”, säger Liv Forhaug. 

Ica-gruppen är inte ensamt om att vilja ge sig in i vård- och hälsosegmentet. Nyligen blev det känt att Axfood, som äger Hemköp och Willys, startar nätapoteket Apohem.

Läs mer