Sök

Nu ska Stockholm bli en säkrare plats – med hjälp av hans app

TrygvePolisenGrannsamverkan

Per Källgården, grundare och vd för United Eyes, bolaget bakom Trygve. Foto: Pressbilder.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Grundaren av trygghetsappen Trygve har slutit ett viktigt avtal med Stockholms stad och Söderpolisen.

Bolaget bakom trygghetsappen Trygve har skrivit avtal med Södermalms lokala brottsförebyggande råd, Söderandan. Organisationen ligger under Stockholms stad och avtalet innebär även att polisen i Gamla stan, Hammarby och Södermalm får använda appen i sitt arbete.

“Det här är vårt första avtal med en myndighet. Vi har flera andra som testar tjänsten men det är ett viktigt steg för oss mot den sektorn”, säger Per Källgården, grundare och vd för United Eyes, bolaget som ligger bakom Trygve.

I nuläget används appen av 7.000 personer runt om i landet. Med appen kan folk larma andra människor om allt från borttappade barn till katter i träd. Den kan även kopplas direkt till ens huslarm och skicka ut ett larm automatiskt.

Nu kommer alltså polisen i vissa Stockholms-stadsdelar att börja använda sig av appen i sitt arbete. Per Källgården är dock tydlig med att larmappen inte kommer att ersätta ett 112-samtal.

“Man kan inte vara säker på att polisen kommer om man larmar i Trygve. De använder den mer som en kommunikationskanal snarare än för att ta emot larm. Men man kan tänka sig att de i vissa situationer kan rycka ut efter att någon har larmat i appen”, säger han.

Söderandan är den första myndigheten som tecknar avtal med Trygve men det finns på sikt stor ekonomisk potential i offentlig sektor för bolaget.

“Den offentliga säkerhetssektorn omsätter 22 miljarder per år. Det skulle betyda väldigt mycket för oss att få en större del av den kakan”, säger Per Källgården.

På den digitala marknaden finns inga direkta konkurrenter till Trygve och de traditionella säkerhetsbolagen ser inte Per Källgården som något hot.

”Tidigare har de flesta hushåll haft larm, operatör, utryckning och installatör från samma leverantör. Vi gör det möjligt för hushåll att välja det bästa hemlarmet och därefter koppla det till sina grannar i Trygve. På så sätt uttnytjar vi styrkan och snabbheten i grannsamverkan och crowdsourcing. Det hjälper ju inte att väktarbolaget kommer hem till dig 20 minuter efter att larmet går om inbrottet är över efter fem minuter”, säger han.

I framtiden är det dock inte bara på myndighetsmarknaden bolaget vill ta nya kliv. De siktar även på att exandera utanför Sverige redan i sommar.

“Det går riktigt fort nu. Vi satsar på att ha 100.000 användare bara i Sverige om ett halvår. Sedan ska vi utomlands. Vi håller på och tar in kapital för det nu”, säger Per Källgården.

Läs mer