Storytel laddar bössan – ska ta in en halv miljard ikväll

Storytel Ljudböcker
Storytel laddar bössan – ska ta in en halv miljard ikväll

Erik Wisterberg

Reporter

Gör massiv nyemission för att gasa internationellt.

Den svenska streamingtjänsten för ljudböcker, Storytel, har expanderat kraftigt de senaste åren. Dels har man lanserat på nya marknader, och dels har man köpt på sig rättigheter.

I en uppmärksammad affär köpte Storytel det anrika bokförlaget Norstedts. 
Nu laddar Storytel för ytterligare offensiva satsningar. 

I ett pressmeddelande berättar bolaget att man via en accelererad book building-process gör en riktad nyemission, som ska ge bolaget 400-500 miljoner kronor. 

"Det är för att accelerera vår internationella expansion. Grovt räknat ska vi använda hälften för att växa på marknader som vi redan är på, och hälften till nya regioner", säger Jonas Tellander, vd för Storytel, till Breakit.  

Storytel satsar hårt på länder som Spanien, Italien, Ryssland och Indien, där man etablerat sig sedan tidigare. Nya marknader finns i Sydostasien och Latinamerika.

En accelererad book building-process innebär att investmentbanker efter börsens stängning letar upp potentiella köpare, som kan köpa många aktier.

En viss rabatt brukar ges, jämfört med aktiens stängningskurs. Affären ska enligt planen vara klar innan börsens öppning i morgon, torsdag. 

Storytel lägger dock in en brasklapp. Styrelsen kan välja att avbryta processen, eller göra en en mindre nyemission. Bolaget, ett slags Spotify för ljudböcker, har blivit en storspelare i Sverige. Enligt den senaste kvartalsrapporten hade man 314.700 betalande prenumeranter, bara i Sverige.

Just nu bubblar dock en debatt, där Storytel kritiseras hårt från bokförlagen för sina avtal. Den kritiken ville Jonas Tellander inte kommentera när Breakit nådde honom vid middagstid på onsdagen. 

Läs fler artiklar
LÄS MER