Sök

Skellefteå satsar 100 miljoner kronor för att glädja Northvolt

Northvolt

Peter Carlsson, vd och medgrundare av Northvolt. Foto: Anders Wiklund/TT.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Skellefteå kommun vill förstås att det gigantiska batteriprojektet ska bli av. Nu satsar man 100 miljoner på en stor industritomt, vägar, vatten och avlopp.

Northvolt har som ambition att bygga Europas största batterifabrik, som ska stå klar 2023 i Skellefteå. Bolaget har dock haft det kämpigt med att få in den finansiering som krävs.

Nu rapporterar Sveriges Radio att Skellefteå kommun satsar 100 miljoner kronor på vägar, vatten och avlopp. Det kommunägda "Skellefteå kraft" färdigställer en omfattande industritomt. En god morot bakom investeringen är alla jobb, troligen ett par tusen, som en batterifabrik av Northvolts kaliber skulle skapa.

“Nu låter ju hundra miljoner mycket men om man ska slå ut det per kvadratmeter så är det ungefär vad en normal investering är på en industritomt. Och skulle det vara så att Northvolt ska ha en mindre del av det här så kommer andra företag få ta del av det här industriområdet", säger det socialdemokratiska kommunalrådet Lorents Burman”, till SR.

Det har tidigare rapporterats om att Northvolt behöver hela 40 miljarder kronor för att kunna dra igång projektet på allvar. I förra veckan sa dock vd:n Peter Carlsson till Veckans affärer att det kommer att bli betydligt billigare. Anledningen är att bolaget har hittat effektivitetsförbättringar på minst 25 procent.

Northvolt för just nu diskussioner med potentiella investerare för att få in de motsvarande cirka 15 miljarderna som krävs för den första halvan av fabriken. Enligt Peter Carlsson ser tidtabellen för Skellefteåfabriken ut att hållas. 

Läs mer