Sök

Stjärninvesteraren Christer Gardell vågar inte köpa H&M-aktien

H&M

T.h: Christer Gardell, medgrundare och partner på riskkapitalbolaget Cevian. Foto: Janerik Henriksson//TT

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Christer Gardell avslöjar varför han nobbar klädjätten.

Finansmannen Christer Gardell ser en osäkerhet i hur den strukturella förändringen som sker kommer att hanteras eller pareras av klädbolaget H&M. Värderingsspannet blir helt enkelt för brett med en nedsida som är större än vad som kan accepteras, anser han.

"Det är för riskfyllt och inte lätt att se vad man skulle kunna gå in och göra i H&M", säger Christer Gardell i en intervju med SvD:s Ekonomistudion.

På frågan om H&M lockar svarar han:

"Vår investeringsmodell bygger på att där det sker problem och där det krävs förändringar, där blir vi intresserade och där tittar vi alltid. Så det är klart att när det är ett så pass stort bolag som H&M, då vore det nästan tjänstefel av mig att inte titta på det".

Christer Gardell har sin bild klar om vad som är klädjättens problem.

"Man ska vara försiktig med att dra för generella slutsatser. Men vissa bolag drabbas alltid av strukturella förändringar och H&M är ett sådant bolag. Strategin har varit att öppna nya fysiska butiker i kanonlägen och fylla med kläder och sälja som bara tusen. Den här modellen har ju utmanats av e-handeln. Det är enklare att köpa på nätet", säger han och fortsätter:

"H&M:s problem är att de sitter fast i dyra gamla strukturer samtidigt som kunderna vill handla på andra sätt. Förändringen sker i en takt som är svårbedömd. Bolaget har det svårt och har inte hittat tempot i förändringstakt som sker", säger Christer Gardell i intervjun.

Läs mer