Sök

Ny storägare på väg in i Schibsteds miljardsuccé Lendo

Lendo

Hanna Neidenmark, vd för Lendo. Foto: TT.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Pengarna ska användas till en kraftfull expansion för Lendo – men affären kan fortfarande falla.

Lendo är ett av Sveriges mest framgångsrika företagsbyggen under 2000-talet. Dennis Ahlsén, Fredrik Jung-Abbou, och Thomas Hjelm startade den digitala låneförmedlaren 2007 och två år senare gick mediejätten Schibsted in som storägare.

Förra året blev omsättningen 704 miljoner norska kronor och lönsamheten är fenomenal. Rörelseresultatet (ebitda) blev 293 miljoner norska kronor vilket innebär en rörelsemarginal på 42 procent.

Redan idag har Lendo-ledningen tagit det framgångsrika konceptet, att förmedla lån digitalt till privatpersoner, utanför Sveriges gränser och finns numera också i Norge och Finland. Men ägaren Schibsted är sugna på att erövra ännu fler marknader – och det är där försäljningsplanerna kommer in.

Enligt Breakits källor har Schibsted anlitat den norska investmentbanken Arctic securites och överväger nu att ta in en större majoritetsägare i Lendo.

“På så sätt skulle Lendo kunna finansiera sin expansion utan att Schibsteds skuldsättning påverkas. Tvärtom skulle ju norrmännen kunna få ut en del kontanter”, säger en av av Breakits uppgiftslämnare.

Planen är att sälja 20 till 30 procent av Lendo och priset på aktierna blir riktigt högt. Investmentbanken Goldman Sachs värderade hela Lendo till 10 miljarder kronor i en analys som nyligen publicerades. Även om den värderingen känns lite väl uppblåst så kommer minoritetsposten som säljs sannolikt kosta en bra bit över miljarden.

Om nu några aktier säljs, är värt att tillägga. Enligt Breakits källor har Schibsted fortfarande inte satt ner foten i frågan. Lendo växer redan på egen hand så det knakar. I det andra kvartalet var tillväxten 26 procent samtidigt som rörelseresultatet förbättrades med 40 procent jämfört med samma period förra året.

Ett lika troligt scenario som en försäljning är att Schibsted låter Lendo växa vidare på egen hand, utan hjälp av en ny extern storägare.

Om Schibsted gör slag i saken och ändå säljer en större minoritetspost i Lendo så står spekulanterna formligen på rad. Svenska riskkapitaljättar som EQT, Nordic Capital och Altor lär alla vara intresserade av att lägga bud. Även Hemnets nya ägare General Atlantic bör återfinnas med skaran av potentiella budgivare.

Läs mer