Sök

Storinvesteraren Hans Otterlings bästa karriärtips: Börja meditera

NorthzoneWisdomMindfulness

Hans Otterling, partner på Northzone. Foto: Sara Lindh.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Varje morgon ringer klockan hos Hans Otterling, partner på Northzone, klockan 5. Då börjar han dagen med att meditera. I en intervju med Breakit berättar han varför.

När Hans Otterling flyttade hem till Stockholm från England för tio år sedan väcktes hans intresse för meditation. Det har hållit i sig och blivit en daglig rutin som han inte kan vara utan. Varje morgon går han upp tidigt för att utföra både fysträning och djupandningsmeditation.

“Under tiden poppar det upp en massa lösningar i huvudet som gör att jag känner mig avslappnad. Det är ganska härligt hur hjärnan fungerar. Många tror att meditation är att gå totally black men så är det inte, utan man ska försöka att vara i nuet. Tricket är att inte låta tankarna som kommer farande ta över meditationen.”

I dag bor Hans Otterling åter igen i London men han är tillfälligt på besök i Stockholm för att delta i tvådagarskonferensen Wisdom, som vi tidigare har berättat om. Han är ett känt namn inom techvärlden och arbetar som partner på Northzone som investerat i bland annat Spotify (där de är den största externa ägaren med 10 procent av aktierna), Izettle och Widespace.

I dag finns det tusentals mindfulnessappar på marknaden. En av de största är Head Space som nyligen tog in 30 miljoner dollar motsvarande i 250 miljoner kronor från amerikanska riskkapitalbolag.

"Om det dyker upp en app inom det här området så väcks mitt intresse, men jag kan inte säga att vi på Northzone kommer att fokusera på mindfulness. Däremot kommer vi försöka se till att företagen vi investerar i inser värdet av det här, det är ju i slutändan bara människor vi investerar i,” säger Hans Otterling.

Privat har han tillsammans med två av Wisdoms initiativtagare, Ludvig von Bahr och Jörgen Asango Bladh, investerat i yogastudion Urban Om som drivs av Neo Moreton. Målet är att skapa en mötesplats i Stockholm där vem som helst kan prova på yoga och meditation.

"Vi lever i en värld med extremt långa att-göra-listor och så öppnar man telefonen och har 1.400 mejl. Det gör att vi hela tiden är utifrån och in, allt kommer emot oss. Den där lilla halvtimmen av meditation gör att vi kan stanna upp och ta till oss allt och det föder kreativitet,” säger Hans Otterling.

Forskning kring mindfulnesss har exploderat de senaste åren och just nu genomför till exempel organisationen Minds Unlimited och Stockholms universitet en förstudie till ett forskningsprojekt som handlar om ledarskap, mindfulness och emotionell intelligens. Och det är inte bara i Sverige det händer saker. USA ligger långt fram och företag som Apple och Google har infogat mindfulness i sin företagskultur.

“Två av världens mest framgångsrika bolag har fattat det här på ledarskapsnivå. Vad gör till exempel Ericsson? Modernt ledarskap måste utvecklas. Meditation och mindfulness var anledningen till att Steve Jobs kunde vara så fokuserad och fånga in människor i sin energi. Kraften måste komma inifrån annars blir det bara yta,” säger Hans Otterling.

Om han själv inte mediterar på några dagar så märker han direkt skillnad. Det gör även folk i hans nära omgivning.

“Mina barn brukar ibland säga åt mig att gå och meditera. Jag märker ju att jag blir mer lättretlig utan det. Men det är en övning att komma in i det, som att gå till gymmet. Du måste göra det regelbundet.”

Läs mer