Sök

Trots valkaoset – därför kan vi entreprenörer tryggt somna om

Valet 2018

Stefan Lundell, medgrundare av Breakit, spanar från valvakorna.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Stefan Lundell oroas privat – men bryr sig inte som entreprenör över den politiska osäkerheten.

De senaste två timmarna har jag snackat runt med en handfull riktigt rutinerade entreprenörer och finansmän. Bilden de ger är entydlig:

Visst, valresultatet kommer kasta in Sverige i en politisk osäkerhet – men för entreprenörer och näringslivet i stort finns ingen större anledning till oro.

På valutamarknaden har man redan taxerat in osäkerheten då kronan tappat drygt 2 procent mot euron sedan början av augusti. Börsen har inte brytt sig (med undantag för välfärdsbolagen som fallit kraftigt på hoten om vinstbegränsningar) nämnvärt och även om det kanske kan bli en viss påverkan i det korta perspektivet är det ingen som jag pratat med som varnar för någon krasch.

Historiskt har det visat sig att riksdagsval inte varit något som vare sig entreprenörer eller aktieinvesterare fått panik av. Även om osäkerheten nu lägger sig som en våt filt över det politiska landskapet så talar lite för att det svenska näringslivet i stort skulle dras med. Titta bara hur det gick vid förra riksdagsvalet. Då hade vi ett läge där det inte gick att bilda regeringen förrän i december. Men det påverkade ändå inte marknaderna nämnvärt.

Nej, när jag går till redaktionen i morgon är jag som entreprenör mer intresserad av när (om!) e-handelsjätten Amazon kommer till Sverige och vilka aktörer som kommer få en svensk spellicens. Det är två konkreta saker som kommer påverka mitt bolags intäktsmöjligheter mer än vem som blir statsminister.

En helt annan sak är att jag som medborgare är både oroad och nyfiken på hur detta politiska kaos ska sluta.

Läs mer