Sök

Entreprenörer och finansprofiler bävar efter kvällens valdrama

Valet 2018

Isabella Löwengrip, Sven Hagströmer , Claes Hemberg, Daniel Daboczy, Per H Börjesson och Lena Apler.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Valrysaren väcker starka reaktioner.

Exakt klockan åtta på söndagskvällen kom SVT:s stora vallokalundersökning baserad på över 10.000 väljare. Undersökningen tyder på ett extremt jämnt val mellan de båda politiska blocken, Alliansen och de rödgröna. Samtidigt går Sverigedemokraterna framåt starkt jämfört med förra valet.

Reaktionerna från de techentreprenörer och näringslivsprofiler som Breakit talat med är minst sagt blandade.

”Det kommer bli riktigt spännande, det är väl det enda vi med säkerhet kan slå fast redan nu”, säger finansmannen Sven Hagströmer och fortsätter:

”Sverigedemokraternas framgångar är ett tydligt bevis för de etablerade politikernas misslyckande”.

Entreprenören Isabella Löwengrip har tidigare förutspått att Sverigedemokraterna ska bli största partiet – en profetia hon står fast vid även om valundersökningen pekar på att partiet inte kommer slå Socialdemokraterna:

”De kommer att trenda uppåt under kvällen. Åkesson är en av de bästa politikerna vi haft rent retoriskt. Stefan Löfven är en svag retoriker jämfört med de andra och jag är inte förvånad över att de går mot ett så dåligt resultat”.

Collector-grundaren Lena Apler är bekymrad över att det i nuläget ser ut att saknas en tydlig majoritet, och menar att partierna måste förhålla sig till Sverigedemokraterna när de är så stora.

“Man måste prata men dem annars blir det ohållbart. I demokratins namn måste man ha en aktiv dialog med dem”, säger Lena Apler.

Investmentbolaget Spiltans grundare Per H Börjesson håller med:

”Sd är ett missnöjesparti men att hålla på och frysa ut dem stärker dem bara ännu mer. Det håller inte att som nu inte ens vilja ta i dem med tång, tvärtom krävs en dialog”.

Daniel Daboczy, grundare av crowdfundingplattformen Fundedbyme, kallar prognosen för intressant – och skrämmande.

Han ser positivt på att mindre partier som C och KD går framåt, men oroas över SD:s utveckling.

“Jag tycker det varit mycket optimism och medmänsklighet på slutet men det verkar inte slagit igenom på alla orter”.

Daniel Daboczy berättar att han, trots att han levt hela sitt liv i Sverige, inte känt sig välkommen till följd av att många öppet ställt sig negativa till invandring.

“Jag har gått runt med något slags magont och tycker att det är skönt att det är över. Nu blir det sannolikt fyra år till av kompromissande. SD kanske bjuds in och får visa sina kort, då kanske det inte går så bra för dem”.

Daniel Daboczy pekar på hur människors flöden i sociala medier matar dem med en viss typ av värld. Han kallar “algoritmrörelserna” för problematiska och menar att vi befinner oss i ett paradigmskifte som vi först kommer se resultatet av när vi väl kommer ur den.

Grundaren önskar sig ett starkt regeringsalternativ men spår att politikerna kommer fortsätta leverera “mellanmjölk”. Daniel Daboczy  säger att företagare inte räds utmaningar – de räds otydligheter.

“Vi kommer sannolikt få fyra år till av mjäkighet. Vi i gräsrötterna måste ta ansvar istället för att förlita oss på att politikerna hjälper oss”.

Finansprofilen och Avanzas tidigare sparekonom, Claes Hemberg:

”Jag tror inte att de som röstar på SD är rasister, det handlar om proteströster. De andra partierna är dåliga på att tala politik. Det är också intressant att flera av småpartierna går så starkt framåt”.

Läs mer