Universal Music investerade i Nuday Games – därför avstod Northzone och Almi

Northzone Almi Invest
Universal Music investerade i Nuday Games – därför avstod Northzone och Almi

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Nu förklarar ordföranden bakom spelbolaget Nuday Games bakgrunden till att riskkapitalbolagen Northzone och Almi Invest inte deltog i bolagets senaste runda.

På tisdagen skrev vi om att Nuday Games, bolaget bakom frågesportappen Rock Science, fick in skivbolaget Universal som ny delägare.

Bolaget tog för två år sedan in 14,5 miljoner kronor i riskkapital från bland andra Almi Invest och Northzone. Men när Universal investerade deltog inte de båda riskkapitalbolagen - utan lät sig bli utspädda.

Att tidiga investerare tackar nej till att täcka sina ägarandelar i en runda är ett klassiskt svaghetstecken i startups. Dessutom har Nuday Games hittills bara lyckats skrapa ihop 100.000 nedladdningar av spelet, något som grundarna enligt egen utsago är missnöjda med.

När vi når Nuday Games ordförande Jacob Fant på telefon ger han dock en annan bild.

Han berättar att bolaget redan för ett år sedan bestämde sig för att satsa på att ta in en investerare från musikbranschen.

“Vi valde att försöka hitta en industriell partner med rätt sorts nätverk som skulle kunna hjälpa oss att skala upp verksamheten. Det har hela tiden varit förstahandsvalet. Jag tog kontakt med Per Sundin på Universal som är en ganska framåtlutad person som vågar tänka nytt”, säger Jacob Fant.

Dealen med Universal drog dock ut på tiden. Därför valde Nuday Games i april 2015 att ta in 1,8 miljoner kronor i bryggfinansiering. I den deltog både Almi Invest och Northzone.

Enligt Jacob Fant var målet med den rundan att hålla bolaget flytande tills även Universal kunde kliva in som ägare under hösten.

Han säger sig "inte ha rätten" att berätta hur mycket Universal investerar men ger en fingervisning om att höstens runda var för liten för att Northzone (som numera sällan gör mindre investeringar än 30 miljoner kronor) skulle kunna delta.

“Bolaget är inte redo för att genomföra en stor finansieringsrunda än. Nu måste vi bygga vidare tillsammans med Universal. Men jag vill vara tydlig med att de andra investerarna inte på något sätt har backat ur”, säger styrelseordföranden.

Läs fler artiklar
LÄS MER