King-grundaren Thomas Hartwig: "Kan inte förvänta oss något i nivå med Candy Crush"

King spelbranschen Spelutveckling
King-grundaren Thomas Hartwig: "Kan inte förvänta oss något i nivå med Candy Crush"

Thomas Hartwig, teknikchef på King. Foto: Tobias Blixt / Press

Tobias Blixt

Reporter

Thomas Hartwig har blivit miljardär på Candy Crush Saga. Han syns sällan i media men vi har fått en intervju med King-grundaren.

King är ett av Sveriges och spelvärldens mest framgångsrika bolag. Med sina mobilspel har de tagit världen med storm och det stora genombrottet kom vid lanseringen av Candy Crush för snart sex år sedan.

Bolaget har sedan dess släppt spel som Farm Heroes Saga, Bubble Witch 2 Saga och Blossom Blast Saga. Nyligen lanserade de dessutom sitt första spel som riktade sig mot en publik som föredrar mer avancerade spel, Legend of Solgard. Spelet har dessutom utvecklats av en tredjepartsstudio – även det en ny erfarenhet för King.

Sex år senare är Candy Crush fortfarande Kings största succé. När ska nästa egentligen komma?

“Vi har varit tydliga sedan Candy Crush blev ett fenomen att man kan inte bygga ett långsiktigt företag med förhoppningar om att skapa så stora succéer. Vi har tagit med oss våra lärdomar från Candy Crush-resan och försöker bygga lika bra titlar, men vi kan egentligen inte förvänta oss något på samma nivå”, säger Thomas Hartwig.

Han är en av grundarna av King och arbetar som teknikchef. Han figurerar sällan i media, den uppgiften tar oftast medgrundaren Sebastian Knutsson eller vd:n Riccardo Zacconi på sig. I takt med att King har vuxit sig allt större har deras 500 personer starka teknikgrupp blivit allt viktigare – och Thomas Hartwig är spindeln i nätet.

“King har mängder av spelstudios. Vi vill att de fokuserar på att bygga spel. Sen har vi en stor central organisation som hjälper dem med alla system kring marknadsföring, dataanalys och att bygga en skalbar plattform som fungerar för hundratals miljoner användare”, säger han. 

2015 startade King-grundarna riskkapitalbolaget Sweet Capital med vd:n Christian Dörffer. Men Thomas Hartwig säger att han inte har tid att engagera sig så mycket i investeringsdelarna.

“Inte just nu, men jag brinner ju för små startups. Jag kommer ihåg när vi var små och startade upp, när allt inte är tillfixat och alla måste hjälpas åt för man har en tydlig vision vart man vill komma. Den energin som man ser i små startups är fantastisk. Varje gång jag går till någon av inkubatorerna i Stockholm så får man supermycket energi”, säger han.

“Vid något läge, när den dagen väl kommer, är det klart att man vill bidra med de kunskaper som man fått under alla åren på King. Hur man skalar team, hur man behåller en kultur eller hur man bygger något rent tekniskt. Det är klart att man vill se andra göra samma resa som King har gjort.”

Men fram tills dess är det den operativa rollen i bolaget som engagerar honom och det är där han lägger sin tid.

“Jag har kommit till jobbet varje dag de senaste femton åren och har lärt mig något nytt varje dag. Jag förundras över hur fantastiskt duktiga kollegor jag har.”

King grundades av Lars Markgren, Patrik Stymne, Riccardo Zacconi, Sebastian Knutsson och Thomas Hartwig.

Läs fler artiklar
LÄS MER