Låga löner för Amazons toppchefer – förlitar sig på sina aktier

FacebookGoogleLöner

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

De årliga lönerna ligger långt under de som erbjuds hos övriga techjättar.

Amazon blev nyligen det andra bolaget i världen att värderas över 1.000 miljarder dollar. Det första bolaget att kliva över drömgränsen var Apple som nådde den milstolpen bara månaden före Amazon.

Men där toppchefer som Dan Riccio och Luca Maestri på Apple kunde njuta av en årlig snittlön på 4 respektive 3,6 miljoner dollar – fick Amazons Andy Jassy och Jeff Wilkie nöja sig med en betydligt blygsammare lön.

Andy Jassy tjänar i snitt 170.000 dollar om året och Jeff Wilkie får i sin tur 172.000 årligen. Jämför vi med Googles Sundar Puchai så får han i snitt 650.000 och Facebooks Sheryl Sandberg får njuta av 1,7 miljoner årligen. Det skriver sajten The Information, som har undersökt vad höga chefer på techjättarna tjänat mellan 2014 och 2017.

Cheferna på Amazon får inte heller årliga bonusar.

Då är den stora frågan – vad får de egentligen?

Enligt sajten är det aktier i företaget som är Amazons stora dragkraft. På så vis förser även Amazon sina chefer med en ekonomisk ersättning som kan konkurrera med övriga amerikanska techjättar.

Policyn är medveten från Amazon och ligger i linje med bolagets vd Jeff Bezos tro om att personal som kompenseras med aktier och blir delägare i företaget, kommer att arbeta just som ägare av företaget.

Med tanke på värdeökningen i Amazon är det kanske inte en så dålig sits för toppcheferna ändå. The Information rapporterar att Andy Jassy och Jeff Wilkie i snitt tjänade strax under 11 miljoner dollar om året mellan 2014 och 2017, enligt rapporterat värde av deras tilldelade aktier.

Samtidigt rapporterar sajten att deras motsvarigheter på Apple, Facebook och Alphabet (Google) tjänade mellan 15 och 24 miljoner dollar årligen i aktier och kontanter.

Medianlönen på Amazon är enligt sajten 28.000 dollar. Amazon har tidigare kritiserats för arbetsmiljön vid sina lager, något som uppmärksammades i samband med strejken i Spanien.

Läs mer