Svenskarna bakom rysk "Eniro-kopia" köper ukrainsk startup

Yell Youscan
Svenskarna bakom rysk "Eniro-kopia" köper ukrainsk startup

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Den ryska guide- och omdömessajten Yell, som drivs av Joakim Grönvall och Mathias Eklöf, expanderar. Nu köper bolaget en ukrainsk startup som analyserar kundomdömen.

Vi har tidigare kunnat berätta om Joakim Grönvall och Mathias Eklöf som vänt Yell, en rysk motsvarighet till Eniro, från kris till framgång. Detta genom att gå från att vara en klassisk telefonkatalogstjänst till att erbjuda recensioner, guider och omdömen, i likhet med exempelvis amerikanska Yelp.

I april förra året tog bolaget in motsvarande 90 miljoner kronor från delägaren Kinnevik och investmentbolaget Vostok Nafta – pengar som nu används till fortsatt expandering. 

Enligt sajten uadn.net har Yell nu köpt majoriteten av aktierna i den ukrainsk-ryska startupen YouScan, som analyserar och dokumenterar kundomdömen på sociala medier. Någon förvärvssumma avslöjas inte, men enligt sajten kommer Yell att investera 1 miljon dollar i bolaget framöver. 

Antalet medarbetare på Yell, är nu uppe i 100 personer och antalet besökare på sajten ligger på ungefär 5 miljoner i månaden. Några försäljningssiffror har bolaget inte velat avslöja, men ökningen på årsbasis ligger på “över 100 procent”.

Yells tyngsta konkurrenten är idag Rysslands motsvarighet till Google som heter Yandex. Just nu pågår ett race mellan Yell och Yandex om att få kontroll över varje stor delmarknad i Ryssland.

Läs fler artiklar
LÄS MER