Sök

Claes Hemberg satsar på robotrådgivaren Lysa – "Skulle gärna äga mer"

Lysa

Claes Hemberg. Foto: Press

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Bankutmanaren Lysa har även fått sparproffset Claes Hemberg på kroken.
”Jag skulle gärna äga fler aktier i Lysa men det fanns inte så många till salu", säger han.


Lysa arbetar med robotrådgivning och har skapat en plattform för digitaliserad fondrådgivning. Förenklat innebär det att Lysa kan pressa fondavgifterna rejält jämfört med traditionella fonder trots att inte risknivån ökar. 

Det stod nyligen klart att Lysa tagit in 40 miljoner kronor från investerare som Anders Borg och finansmannen Christer Gardell. Bland investerarna återfinns även H&M:s Karl-Johan Persson. 

Nu visar det sig att ännu en tung och erfaren profil investerat i Lysa.  Claes Hemberg, som i våras lämnade Avanza efter 20 år, är delägare i bolaget sedan i somras. 

Han berättar att han följt Lysa sedan start och anser att bolaget valt rätt väg – för såväl organisationen som spararna.

”Både i pris och produktens enkelhet, att det ska vara lätt att använda”, säger Claes Hemberg som poängterar att Lysa tog in närmare 10 000 nya sparare under sitt första år. 

Claes Hemberg tar ingen operativ roll i Lysa utan kommer att vara med och ”tycka till”. Han gick in i bolaget och tog "en mindre ägarandel" efter förfrågan från Lysas medgrundare Patrik Adamson. 

”Jag skulle gärna äga fler aktier i Lysa men det fanns inte så många till salu”. 

Fondroboten backas av flera tunga och erfarna profiler, där menar Hemberg att bolaget tänkt korrekt när det kommer till att förvalta kunskap och bygga starka nätverk.

Han beskriver den typiska Lysa-användaren som en person som inte är så intresserad av avancerat sparande, eller vad det sparas i, och söker avkastning till ett lägre pris. Rörande den fortsatta tillväxten menar Claes Hemberg att bolaget växer, utvecklas och förändras med och enligt kundernas önskemål.

”De kommer inte likna Avanza eller någon storbank, om man är 12 personer måste man vara smarta och låta datorerna göra jobbet”.

Claes Hemberg berättar att han sprang på Anders Borg, en annan av Lysas investerare, häromdagen.

”Vi tycker att det är kul att träffas och prata om Lysas framtid. Jag har erfarenhet av konsument och Anders av stora finansfrågor, och vi kan lära av Lysa också”, säger Claes Hemberg.  

När Claes Hemberg lämnade Avanza meddelade han att han "på allvar ska börja undersöka några spår utanför sparvärlden". 

Han berättar nu att han har en liknande relation som den med Lysa till andra bolag också. Det innefattar bland annat styrelseuppdrag, men Hemberg vill inte gå in på detaljer. 

”Jag letar efter en operativ roll och har några ideér som jag stöter och blöter med svenska och utländska bolag”.

Läs mer