Roni Zacharions nya bolag Kreditz ska utmana kreditupplysningsjättar

Kreditz e-handel fintech
Roni Zacharions nya bolag Kreditz ska utmana kreditupplysningsjättar

Fintech-entreprenören Roni Zacharion har startat ett nytt bolag. Foto: Pressbild/Istockphoto

Caroline Englund

Reporter

Vill hindra bedrägerier.

Fintech-entreprenören Roni Zacharion (fd Bicér) gjorde ett mångmiljonklipp när han för drygt ett år sedan sålde sitt fintechbolag Relenda till norska Logiq.

Nu har han plöjt ner pengarna i ett nytt projekt – det nystartade bolaget Kreditz som ska utmana jättar som UC och Bisnode när det gäller kreditupplysningar.

Kreditz grundades i början av året och fick i somras med sig investeraren Harald Kjessler som gick in med 1 miljon kronor i bolaget.

“Traditionell kreditdata hämtas från gamla taxeringsuppgifter som kan vara 12-18 månader gamla. Vi har skapat en ny typ av kreditupplysning som görs i realtid och ger användaren ett ekonomiskt betyg som kan delas fritt av användaren”, säger Roni Zacharion till Breakit.

Kreditz har inlett ett samarbete med startupen Tink som utvecklat en teknik (ett så kallat API) som hämtar finansiell information från banker. Kreditbetyget baseras sedan på inkomst, utgifter och sparande det senaste året.

Tanken med tjänsten är exempelvis att en privatperson som ska sälja något till en annan privatperson ska kunna kolla upp om köparen är seriös och kan betala för varan. Det kan också handla om att man ska kunna kolla upp någon som exempelvis ska hyra ens lägenhet.

“Eftersom vi använder oss av Bank-id och Tink:s API kommer man kunna få informationen på mindre än en minut. Vi kommer även att ge användarna råd kring hur de skulle kunna förbättra sina kreditbetyg”, säger Roni Zacharion.

I morgon, torsdag, lanseras den första versionen av appen. Ett samarbete inleds också med startupen Klue som driver två populära köp- och säljcommunities på Facebook – Lyxloppis och Lyxloppis Heminredning.

“När man bedriver marknadsplatser på nätet är trovärdigheten A och O. Kreditz ger våra användare ytterligare ett lager av transparens och säkerhet för att båda parter i affären ska kunna känna sig trygga”, säger Johan Engström, VD på Klue i ett pressmeddelande.

“Allt fler utsätts för bedrägerier och förhoppningsvis kan vår tjänst hindra att det sker”, säger Roni Zacharion till Breakit.

Bolaget har i dag sex anställda i Sverige och ett team på fem personer i Indien. Målet framöver är att fortsätta växa.

Läs fler artiklar
LÄS MER