Sök

Fyra dagar till val – så köpte "svenska ungdomar" reklamplats för valpropaganda på Facebook

Meta

Max V Karlsson och Karin Pettersson har uppmärksammat kampanjen. Foto: Privat samt pressbild.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Den mystiska sidan Forum Sverige har i flera veckor köpt sig till uppmärksamhet på Facebook.
Målet: Att avsätta Stefan Löfvens regering – och påverka det svenska valet.

Den 27 augusti kommer ett mejl. Det är Facebook som bjuder in journalister till sitt svenska huvudkontor.

Syftet?

Att berätta om allt bra plattformen gör inför valet. 

"Vi kommer berätta om vilka åtgärder vi tar för att motverka utländsk påverkan, motarbeta falska konton, öka transparensen kring annonsering, begränsa falska nyheter och bidra till ökat samhällsengagemang", skriver Facebooks pressansvarige Lukasz Lindell och tillägger:

"Vi svarar gärna på frågor kring vårt arbete, både på detta område och kring annat".

Vad är dessa löften om transparens värda?

Idag, fyra dagar före valet, ställs frågan på sin spets.

***

Egentligen är han juridisk assistent på Hyresgästföreningen. Men Max V Karlsson kallar sig lite skämtsamt för "hobbygranskare". Speciellt intresserad är han av påverkanskampanjer med dold avsändare på nätet.

Nyligen fick Max tips om Facebook-sidan "Forum Sverige". Han började titta, och hittade en sida som på ett ytterst direkt sätt försökte påverka den svenska valrörelsen.

Den registrerades i april.

Och i augusti började "Forum Sverige" pumpa ut sina budskap.

De är taffligt formulerade, som om den som skrivit inläggen inte kan svenska. Som om någon använt ett översättningsprogram, eller klippt och klistrat.

Men budskapen i bilderna och filmerna är tydligt.

Sverige är i kaos. Regeringen ska bort. Räddningen är en regering bestående av Moderaterna och Kristdemokraterna.

Flera av inläggen var sponsrade, det vill säga att någon hade betalat för att de skulle nå ut på Facebook.

"De mest spridda hade runt 90.000 visningar, och några hundra delningar. Alla handlade om att det bästa vore en regering med Moderaterna och Kristdemokraterna", säger Max V Karlsson.

Men vem står egentligen bakom sidan? Vem betalar för att sponsra inläggen – och varför?

***

Karin Pettersson jobbade som kommunikationschef för Socialdemokraterna i valrörelsen 2010. I dag är hon policychef på mediejätten Schibsted, och jobbar bland annat med dess relationer med Facebook.

Precis som många andra såg hon Max V Karlssons skärmdumpar från Forum Sveriges aktivitet.

"Så här ser påverkansoperationer ut. Sådant här måste FB kunna hantera", skrev hon på sin egen Facebooksida.

Karin Pettersson reagerade på att den typen av taffligt formulerad politisk propaganda marknadsförs på Facebook så nära valdagen.

"Det är uppenbart någon som har betalat ganska många tusen kronor för att få spridning på ett material som ser väldigt märkligt ut", säger Karin Pettersson till Breakit.

Bakom "Forum Sverige" finns ingen kontaktperson, igen riktig organisation. Det enda verkliga spåret är en (nu bortplockad) internetsajt där Forum Sverige utger sig för att "ett stort nätverk av ungdomar i Sverige som är djupt oroade över valet".

Längst ned på sidan stod texten "Vi älskar Sverige".

På Facebook har sidan publicerat omkring ett inlägg varannan dag.

"För mig framstår det som att man försöker att påverka valet, i slutskedet av valrörelsen. Vi vet inte varför, utan bara att någon har lagt pengar på detta. Jag tycker att det är problematiskt", säger Karin Pettersson.

***

Max V Karlsson började Twittra om sitt fynd på tisdagen. Nyheten om den märkliga Facebooksidan började sprida sig på sociala medier.

Är det en utländsk påverkanskampanj, ni vet sådana som ryska intressen genomförde inför presidentvalet 2016? Eller är det något helt annat?

Folk börjar skicka in egna skärmdumpar. Någon har sett Forum Sverige på sponsrade Instagram-inlägg.

Och en del anmälde sidan till Facebook.

I går kväll hände något. Max V Karlsson kollade på sidan vid 20-tiden på tisdagskvällen. Då fanns sidan där som vanligt.

"När jag gick in klockan tio igen så var den borta".

Fortfarande har han ingen aning om vem som står bakom sidan.

"Man ska vara försiktig i att spekulera, men det är någon som verkar ha mycket pengar. Det kan vara någon som vill att M och KD ska regera, eller någon som vill sprida misstro", säger Max V Karlsson.

***

Det finns naturligtvis en aktör som vet mer. Facebook vet vem eller vilka som har betalat för Forum Sveriges inlägg. De vet också varför sidan är borta.

Nu när Facebook i kölvattnet på Cambridge Analytica-skandalen vill vara transparenta, och till och med har lovat att svara på frågor kopplade till valpåverkan i Sverige, borde det inte vara några problem att få veta.

Eller?

Jag söker Lukasz Lindell, Facebooks svenska kommunikationschef.

Men Facebooks löften av transparens spricker.

Lukasz Lindell vill inte svara på några frågor om Forum Sverige. Inte ens på den raka frågan om Facebook har stängt ned sidan.

"Då vi inte kommenterar eventuella individuella händelser på vår plattform har jag ingen vidare information att ge dig gällande din fråga", svarar Lukasz Lindell.

Hans förklaring är inte helt sann.

I måndags fick satirikern Mathias Leclèr sin Facebook-sida "Villfarelser" avstängd under 24 timmar. Han hade postat en bild som uppmanade “Svärjevänner” att rösta den 10 september (dagen efter valet).

Det var en enskild händelse på Facebooks plattform. Då valde Facebook att berätta att nedtagningen var ett misstag.

"Tycker du inte att svenska väljare, bara dagar innan valet, har rätt att veta?", frågar jag Lukasz Lindell.

Han har ännu inte svarat.

Moderaterna uppger via sin pressavdelning att de inte har något med kampanjen att göra.

"Transparens och öppenhet är viktigt för att väljare ska veta vem som ligger bakom den information som sprids. Vi är alltid tydliga med det när vi kommunicerar själva", skriver partiets i ett mejl till Breakit.

Läs mer