Sök

Har lånat ut över 1 miljard – nu ska Lendify ställa om till vinst

Lendify

Erika Eliasson är IR-chef på Lendify. Foto: Pressbild.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Höjer avgiften på lånen för att nå lönsamhet.

Låneutmanaren Lendify växer snabbt. Från att enbart ha matchat ihop privatpersoner som vill låna ut pengar med de som vill låna har man öppnat upp för institutionellt kapital.

I dag är Lendify en av de nya digitala utmanarna på marknaden för lån utan säkerhet, så kallade blancolån. Bolaget har totalt lånat ut 1,1 miljard kronor till allmänheten.

Samtidigt är Lendify långt från lönsamt.

I bokslutet för 2017 (som omfattar blott 8 månader) syns en omsättning på 25,4 miljoner kronor. Förlusten skrevs till 68,9 miljoner kronor. Så brukar det kunna se ut för startups i tillväxtfas.

Nu vidtar bolaget åtgärder. Det visar ett mejl som under tisdagskvällen gick ut till Lendifys investerare.

"Efter att ha varit i en tillväxtfas går Lendify nu in i en fas där vi även måste se till vår lönsamhet. Det är endast på så sätt som vi långsiktigt kommer att kunna utmana bankerna och deras vinster", heter det i mejlet.

Erika Eliasson, chef för investerarrelationer på Lendify, vill inte berätta när lönsamhet kan nås.

Hon pekar dock på att blancolånemarknaden är en volymaffär, och att Lendifys tillväxt har tagit fart rejält under det senaste året.

"Vi har nått stora volymer, vilket gör att vi nu börjar se till vår lönsamhet", säger Erika Eliasson till Breakit.

En konkret åtgärd är att den så kallade serviceavgiften, enkelt uttryckt Lendifys andel i affärsmodellen, höjs. Tidigare har intervallet legat på 0-4,5 procent. För nya investerare blir serviceavgiften 0-5,5 procent.

Läs mer