Spotify – en miljardaffär för skivbolaget Universal Music

Spotify Universal Music Group
Spotify – en miljardaffär för skivbolaget Universal Music

Janerik Henriksson/TT

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

Nya uppgifter pekar på att Spotify kommer tvingas betala skivbolaget Universal Music miljardbelopp i royalties.

Den svenska musikjätten Spotify förväntas betala skivbolaget Universal Music Group 1 miljard dollar under de kommande två åren, enligt ett internt mejl som amerikanska NY Post tagit del av.

Den skyhöga kostnaden för det nya avtalet ska bland annat täcka kostanderna för royalties och baseras på Spotifys prognoser gällande tillväxttakt och Universals marknadsandelar.

För skivbolagets del skulle det nya avtalet innebära att 16 procent av bolagets intäkter från inspelad musik kommer att komma från Spotify efter mars 2017 – en siffra som kan jämföras med 11 procent perioden året innan.

Det nya avtalet skulle således även påverka Universals resultat före skatt – från och med 2017 kommer 39 procent av resultatet komma från just Spotify. I jämförelse med det kommande året är det en ökning från 28 procent, enligt mejlet.

Det är med andra ord inga småpengar det handlar om för de två musikjättarna – en miljard dollar är ungefär lika mycket som hela musikströmningssektorn sammanlagt drog in under 2013.

Förhandlingsläget och möjligheten att påverka Spotify torde dock vara ganska gott för Universal Music, som även är delägare i den svenska musikjätten. Konkurrenten Beats Musics, som numera ägs av Apple (med allt vad det inenbär) bör sätta skivbolaget i en angenämn förhandlingssituation – inte minst med tanke på att Apple-bolaget styrs av den tidigare Universal-medarbetaren Jimmy Iovine.

Skivbolagsjättens vd, Lucian Grainge, uppges även vara kritisk till att Spotify fortfarande har ett stort antal fria användare. I dagsläget har bolaget 15 miljoner betalande kunder – men hela 60 miljoner aktiva användare totalt.

”Reklamfinansierad on-demand kommer inte upprätthålla ett helt ekosystem av kreatörer och investerare”, sade han på Code Conference.

Det kostar att ligga på topp.

LÄS MER: "Exklusiv intervju med Spotify-grundaren Daniel Ek"

Läs fler artiklar
LÄS MER