Klarna-chefen: Alla utom Sverigedemokraterna saknar en tydlig vision

Klarna
Klarna-chefen: Alla utom Sverigedemokraterna saknar en tydlig vision

Sebastian Siemiatkowski, vd och medgrundare av Klarna, samt Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna. Foto: Ann Jonasson och Johan Nilsson/TT

Jonas de Lange

Reporter

Klarna-grundaren stack ut hakan rejält på Sthlm tech fest. Bland annat kritiserade han sju av Sveriges åtta riksdagspartier för att vara helt visionslösa.
"Jag delar inte SD:s värdegrund eller politik, men de har sagt samma sak i 12 år", sade han från scen.

Det var en sylvass Sebastian Siemiatkowski som traditionsenligt gästade fintechpanelen under årets upplaga av Sthlm tech fest.

Banker, politiker, USA, blockchain, GDPR och till och med det kontantfria samhället fick en känga av techprofilen.

Först ut var i vanlig ordning bankerna. Från scen berättar han att EU:s konkurrensmyndighet förra året genomförde en räd mot en rad banker på grund av misstankar om att man bedrivit konkurrenshindrande aktivitet i samband med införandet av PSD2-direktivet.

”Det var faktiskt på min födelsedag, så det var en bra present”, sade Sebastian Siemiatkowski skämtsamt från scen.

Motiveringen för att ta upp det var att han menar att bankernas ovilja att dela data skadar konsumenten. Klarna-chefen hävdar att bankerna kommer konkurrensutsatta varandra mer om konsumenten kan ta med sig sin data från en bank till en annan.

”Anledningen till att din nuvarande bank kan ge dig ett bättre pris är för att de vet mer om dig. Kan du ta med dig datan till en annan bank har de inte den fördelen längre. Konsekvensen av det är större konkurrens och lägre priser. Det där var inte alla banker superglada för”, säger Sebastian Siemiatkowski till Breakit efter eventet.

På scenen fick han den frågan om vad han tänkte på när han hörde ordet ”bank”.

”Idag är en bra dag så då säger jag möjligheter. Hade det varit en dålig dag hade jag sagt girighet”, sade han.

Nästa man – eller grupp – till rakning var Sveriges politiska partier. På en fråga om vad han tyckte om det kommande svenska valet dömde Klarna-chefen ut sju av åtta riksdagspartier som visionslösa.

”Jag håller inte med Jimmie Åkesson i hans politik och värdegrund, men han har en tydlig vision med vad han vill med landet. Alla andra tittar bara desperat på opinionsundersökningar och hoppar mellan ämnen. Jag saknar visioner i deras kommunikation. Här kan teknik hjälpa till men det är inte med i samtalet. Jag tror det är därför SD är så framgångsrika. De är tydliga och har sagt samma sak i tolv år”, sade han från scenen.

Även om han inte bekände någon tydlig politisk färg från scen hyllade han bland annat Finlands tester med medborgarlön och kritiserade USA hårt för en bristfällig fördelningspolitik.

”Det är ett land med väldigt många spännande möjligheter för Klarna, men jag tycker inte det är sant att det är möjligheternas land. Varje gång jag åker dit förvånas jag över hur lite ett så rikt land gör för sina medborgare”, säger han och fortsätte:

”Det är det Sverige som är möjligheternas land. Vi har högst social rörlighet i världen. Vi har gratis sjukvård och gratis utbildning för våra invånare.”

Moderator: Blockchain då?

"Grundtekniken verkar som att den har stor potential men jag har fortfarande inte sett hur det kan hjälpa min mamma. Jag ser att det har ett värde för maffiabossar och för spekulanter. Fram tills jag ser hur den kan hjälpa min mor kommer jag nog inte hoppa på det tåget", säger han.

Läs fler artiklar
LÄS MER