Konrad Bergström bekräftar att han sparkats från Zound industries

Zound industries

Konrad Bergström, grundare av Zound idustries. Foto: Caroline Englund

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Konrad Bergström fick lämna bolaget han varit med och grundat.
Nu ger han sin bild om varför.

Zound-grundaren Konrad Bergström deltog under måndagsförmiddagen i en panel vid eventet Sthlm test fest. Från scenen berättade han om hur han var med och grundade det omtalade hörlursbolaget – och varför han lämnade.

”Jag fick sparken eftersom jag försökte köpa bolaget” säger han.

Till Breakits reporter säger han efteråt att ägarstriden handlade om oenigheter kring hur bolaget skulle drivas.

"Jag hade inga dåliga avsikter men det har väl framgått att vi har tänkt på olika sätt kring Zounds framtid. Vi hade meningsskiljaktigheter kring hur bolaget skulle drivas men nu går jag vidare."

Vad var det för meningsskiljaktigheter?

"Jag ville driva bolaget med mer teknik och växa snabbare och de ville växa med mindre risk och vara en ”fast follower". Man vet inte vad som är bäst men det är två olika strategier och jag var inte så intresserad av att vara en ”fast follower".

Det var i våras som det blossade upp en infekterad ägarstrid i Zound industries.

Konrad Bergström försökte köpa ut de andra ägarna, men lyckades inte genomdriva sina planer utan petades istället från sin anställning i bolaget samt ur styrelsen.

För en dryg vecka sedan stod det klart att han även säljer ungefär hälften av sitt innehav i Zound industries till finansmannen Tommy Jacobsons riskkapitalbolag Zenith. Tommy Jacobson är redan i dag styrelseordförande i Zound industries.

Du äger fortfarande en hel del aktier i bolaget. Har du någon fot kvar?

"Jag jobbar ingenting med Zound. Jag har fortfarande ett ganska stort ägande och jag tror mycket på bolaget men jag ville få loss pengar för att göra den här nya resan (en satsning på elbåtar reds anm). Jag behöll ungefär 60 procent av mitt innehav och tittar framåt vad som händer med bolaget."

Konrad Bergström säger också att han just nu är inne i förhandlingar med Zounds ledning men vill inte kommentera vad förhandlingarna handlar om. 

Hur ser du på framtiden?

"Nu jobbar jag med båtarna fullt ut. Det är alltså elektriska båtar där vi bland annat tittar på hur vi kan göra dem självkörande, maximera energi och skapa en större upplevelse."

Kan du använda sig av dina erfarenheter från Zound industries i ditt nya projekt?

"Vi går rätt in i tekniken och jag har ganska stora erfarenheter där och ett stort kontaktnät. Så även om det är ett helt annat segment så finns det fortfarande mycket som jag kan utnyttja från mina tidigare erfarenheter."

Läs mer