Nu går Bloggportalen i graven - ”Har tyvärr spelat ut sin roll”

Twingly Bloggportalen
Nu går Bloggportalen i graven - ”Har tyvärr spelat ut sin roll”

Sigge Eklund, Bloggportalens grundare och stjärnbloggaren Kenza. Foto: TT

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Det är för dyrt att bygga om webbplatsen som blivit plantskola för flera kända bloggare.

På måndagen stod det klart att ägaren Twingly stänger ner Bloggportalen. Fram till den 30 oktober kommer sajten fortfarande gå att använda men sedan är det slut.

”Det har varit en lång resa. Tack så hemskt mycket för sällskapet och allt som du har delat med dig av under vägen! Den 30:e oktober har Bloggportalen nått sin ändstation och stänger ner för gott. Ta hand om dig!”, skriver bolaget på Bloggportalens egen blogg.

Bakgrunden till beslutet är att ägarna anser att Bloggportalen i sin nuvarande form spelat ut sin roll.

”Den speglar inte längre bloggosfären. Uppdelningen i olika kategorier känns otidsenligt. Det är tråkigt men Bloggportalen har spelat ut sin roll”, säger Twnglys vd Pontus Edenberg när Breakit når honom på måndagskvällen.

Alternativet till nedläggningen hade varit att bygga om hela sajten men det fanns det inte ekonomiska resurser till.

”Vi såg inte en tillräckligt stor potential för ett sådant beslut”, säger Pontus Edenberg.

Han vill däremot inte se Bloggportalens död som ett tecken på att bloggen som uttrycksform på nätet också håller på att dö ut.

”Nej, det stämmer inte alls att bloggen är död. I vårt bloggverktyg har vi 85 miljoner bloggar och hittar 35 000 nya bloggar varje dag”, säger Pontus Edenberg.

Bloggportalen startades av författaren och poddaren Sigge Eklund 2005 och blev snabbt en maktfaktor inom den svenska bloggosfären. Här bloggade bland annat skribenter som Björn af Kleen och Linda Skugge. 

Bloggportalens topplistor blev också ett sätt för annonsörer att få fram fakta kring hur många besökare en blogg faktiskt hade. Det senare kan få konsekvenser för för annonsköpare nu när sajten läggs ned.

”Det här har varit den enda platsen där man kunnat få någon typ av inblick i hur stora bloggarna är. Statistiken har visserligen varit bristfällig. Men ni kommer vi till exempel inte ha en aning om hur stor Blondinbellas blogg är jämfört med Kenzas”, säger Breakits kommentator Emanuel Karlsten.

Läs fler artiklar
LÄS MER