Uppgifter: Politiskt inkorrekt styrs av SD:s pr-maskineri i hemlighet

Sociala medier Sverigedemokraterna
Uppgifter: Politiskt inkorrekt styrs av SD:s pr-maskineri i hemlighet

Sverigedemokraterna dementerar. Foto: Johan Nilsson/TT samt skärmdumpar.

Erik Wisterberg

Reporter

Flera källor pekar ut SD som avsändare. Men partiet dementerar.

Sverigedemokraterna hade större genomslag på Facebook än alla partier tillsammans. Det visade Breakits kartläggning nyligen.

Då handlade det om partiernas egna Facebooksidor. Men en del av den politiska debatten, inte minst i polariserande frågor, drivs av sidor med oklar avsändare. En av dem är Politiskt inkorrekt, en rest av hatsajten med samma namn som lades ned 2011.

Ingen vet vem som styr Facebooksidan.

Nuförtiden driver den en högerpopulistisk, främlingsfientlig linje med hjälp av rå humor. Borta är det ofiltrerade hatet, som fanns på nätsajten Politiskt inkorrekt. Nu tycks inläggen istället syfta till att piska upp hat, ilska och hån mot alla politiker som står till vänster om SD. Jimmie Åkesson backas däremot stenhårt.

Det bredare narrativet är att Sverige har kollapsat, på grund av invandring och mångkultur.

Det går bra.

"Bara under augusti 2018 fick sidan över 314.000 interaktioner. Inlägg från Politiskt inkorrekt delades drygt 102.000 gånger. Under samma tidsperiod fick Sveriges största tidning, Aftonbladet, knappt 64.000 delningar", skriver Dagens Nyheter.

Källor: SD styr 

I ett långt reportage har tidningen kartlagt de högerpopulistiska SD-nära Facebooksidorna.

Enligt granskningen tycks publiceringarna på sidor som "Politiskt inkorrekt", "Sverige tillsammans" och "Skurtposting" vara samordnade.

Deras aktivitet har ökat markant sedan Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning bemannades upp i början av året.

Dagens Nyheter har pratat med tre av varandra oberoende källor som påstår att Facebook-sidan Politiskt Inkorrekt sköts av medarbetare på SD:s kommunikationsavdelning.

"Det är ett effektivt sätt att skapa opinion, man kan använda mer tillspetsade budskap och formuleringar utan att det kopplas direkt till partiet", säger en av källorna som själv har sett inlägg publiceras av medarbetare på kommunikationsavdelningen, till DN.

SD dementerar 

Sverigedemokraternas kommunikationschef förnekar bestämt DN:s uppgifter.

Däremot menar han att medarbetare kan inspireras av sidor som Politiskt inkorrekt.

"Är det något vi tycker är roligt på de här sidorna – ja, då kanske vi tar det. Det är unga personer hos oss som sitter och uppdaterar vår Facebook. De ser det i våra flöden och inspireras", säger Joakim Wallerstein till DN.

Facebooks publik delas lätt in i olika bubblor, på grund av sättet som algoritmen fungerar. Vissa kanske aldrig ser innehåll från de främlingsfientliga sidorna. Andras flöden domineras av dem.

Siffror från analysverktyget Crowdtangle, som DN tagit fram, visar dock på ett massivt genomslag samtidigt som traditionella medier straffas i Facebooks algoritm. De högerpopulistiska sidorna är flera gånger större sett till antalet interaktioner (reaktioner, kommentarer och delningar) än Sveriges största traditionella nyhetsmedier.

Två talande bilder ur vår granskning av de högerpopulistiska kampanjsidorna på Facebook: pic.twitter.com/igp8t6kvlJ

— Martin Jönsson (@DagensNyheterMJ) September 2, 2018

Missa inte Breakits reportage om de nya makthavarna som kan avgöra årets valrörelse. Där möter du bland andra Isabella Löwengrip, Chang Frick och Per Schlingmann.

Läs fler artiklar
LÄS MER