Uppgifter: Fingerprint-rival i mobiltelefoner redan i november

Fingerprint Cards Qualcomm
Uppgifter: Fingerprint-rival i mobiltelefoner redan i november

Foto: Press / Kārlis Dambrāns

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Flera techsajter uppger nu att svenska Fingerprint Cards utmanas av jätten Qualcomm.

”Min personliga åsikt är att det är mycket snack och pytteliten verkstad, åtminstone under 2016”. Så kommenterade Johan Carlström, tidigare vd för Fingerprint Cards, i mitten av september uppgifterna att världens största chiptillverkare Qualcomm skulle vara på väg att lansera en egen fingersensor.

Men nu rapporterar flera nyhetssajter att Qualcomm kan vara på väg ut med en utmanare till Fingerprint Cards redan nästa månad. 

Det skulle i så fall vara en överraskning, även för insatta branschbedömare. Förväntningen har varit att Qualcomm ska lansera tidigast under 2016.

Dessutom gör flera av nyhetstjänsterna (bland annat AndroidHeadlines, Gizmochina och TechnoBuffalo) gällande att Qualcomms fingersensor kommer finnas i den kinesiska mobiljätten Xiaomis nya telefon, Xiaomi Mi5.

Fingerprint Cards har inte officiellt aviserat att bolaget ska leverera fingersensorer till Xiaomi men förhoppningen bland många investerare är att så ska bli fallet.

Det är dock viktigt att påpeka att uppgifterna om lanseringen av Qualcomms fingersenor än så länge är obekräftade och nyhetssajterna betecknar uppgifterna som ”rykten”.

Göteborgs-baserade Fingerprint Cards levererar sensorer för fingeravtrycksigenkänning som används bland annat i mobiltelefoner och surfplattor. Bolaget sålde för 445 miljoner kronor andra kvartalet 2015. Det var en ökning med 912 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

Läs fler artiklar
LÄS MER