Dreamhack Masters – svenska NiP slåss om miljonerna

MTGNinjas in pyjamase-sport

Svenska e-sportlaget Ninjas in pyjamas. Foto: Björn Lindgren / TT

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

8 drabbar samman i Globen. Dreamhack Masters avgörs i helgen.

"Jag fattar ingenting. Hur kan folk betala pengar för att titta på när andra spelar datorspel".

Så kan det låta när människor ur den äldre generationen får höra om e-sportens lavinartade tillväxt. Att de själva betalar pengar för att titta på när andra springer efter en boll på en gräsplan brukar däremot inte ge upphov till samma typ av diskussioner.

Nåväl.  

Igår rapporterade vi på Breakit att analysföretaget Newzoo spår att e-sport och spelbranschen tillsammans kommer att vara värda mer än traditionell idrott år 2021.

I helgen går ett av de större arrangemangen – Dreamhack Masters av stapeln i Globen i Stockholm. Ni minns kanske att MTG köpte Dreamhack för en kvarts miljard kronor 2015.

Tidigare har tävlingen, en av världens största, hållits i Las Vegas och i Malmö. Totalt 16 lag gör upp i datorspelet ”Counter-Strike: Global Offensive”.

Prispotten är på totalt 250.000 dollar, motsvarande 2,3 miljoner svenska kronor.

I startfältet fanns från början två helsvenska svenska lag: Ninjas in Pyjamas (NiP) och Fnatic. Inför slutspelet finns bara ett av dem kvar.

"Efter två dagar av uttagningsmatcher står det nu mellan helsvenska NiP, Heroic, MIBR, Astralis, FaZe Clan, mousesports, North och NaVi. Detta efter att det andra helsvenska laget, Fnatic, blev utslaget", skriver FZ.se.

Slutspelet inleds under lördagen. Först ut är NiP som möter Heroic. Finalen avgörs på söndag.

Dreamhack streamar eventet gratis via Twitch.

Här kan du spana in hela startfältet.

UPPDATERING: Ninjorna vann sin kvartsfinal.

Läs mer