Appspotr omsätter 100.000 kronor – gör uppköp för 16 miljoner

Appspotr Appar SaaS-tjänster
Appspotr omsätter 100.000 kronor – gör uppköp för 16 miljoner

Teamet bakom Appspotr. Foto: Pressbild.

Erik Wisterberg

Reporter

Kan detta bli räddningen för Appspotr?

Mjukvarubolaget Appspotr grundades redan 2006 i Göteborg. Grundtanken är att erbjuda ett slags Wordpress för appar, där företag och privatpersoner enkelt och billigt ska kunna ta fram appar.

Tolv år senare gapar resultaträkningen tom.

Bolaget omsatte drygt 100.000 kronor under sitt senaste brutna räkenskapsår (1 maj 2017 – 30 april 2018). Förlusten landade på 15 miljoner kronor.

Nu slår Appspotr, som noterades på dåvarande Aktietorget för knappt två år sedan, till med ett förvärv. Sent på fredagen skickade Appspotr ut ett flertal pressmeddelanden.

Den största nyheten är att man köper upp Appsales. Enkelt uttryckt är det ett bolag som säljer appar som en abonnemangstjänst, framförallt appar för internkommunikation på företag.

Till skillnad från Appspotr har Appsales intäkter, och går med vinst.

Omsättningen 2017 låg på 6,6 miljoner kronor, och vinsten på drygt en miljon kronor.

"Idag är Appsales mycket framgångsrika inom försäljning av informations- och kommunikationsappar och kommer att ge ökad omsättning för gruppen", säger Appspotrs vd  Patric Bottne i ett pressmeddelande.

För att svälja Appsales betalar man 16 miljoner kronor, varav 10,4 miljoner är kontant. Resterande del betalas i egna aktier. Köpet finansieras delvis via ett banklån på 6 miljoner kronor.

I samband med affären berättar Appspotr också att man plockar in nya miljoner från investerarna. Det sker via en företrädesemission på omkring 23 miljoner kronor, varav 98 procent ska vara säkerställd.

Appspotrs aktie har pressats nedåt sedan bolaget noterades. På måndag vet vi hur marknaden reagerar på fredagens nyheter. Tidigare har Appspotr haft stor tilltro till en satsning på den asiatiska marknaden.

Största ägare är Almi invest, enligt den senaste årsredovisningen.

Läs fler artiklar
LÄS MER