Nu slukar Zmarta hans Insplanet – budet värt 175 miljoner

Zmarta Insplanet
Nu slukar Zmarta hans Insplanet – budet värt 175 miljoner

Daniel Soussan Insplanet. FOTO: Insplanet/press.

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

"Känns helt rätt för mig personligen"

För 19 år sedan grundade Daniel Soussan tillsammans med Richard Båge jämförelsesajten Insplanet. Nu säljer han sitt hjärtebarn till konkurrenten Zmarta.

"För mig är det som att mitt barn är redo att flytta hemifrån och nu hittat ett nytt hem. Det känns helt rätt både för mig personligen och för bolaget", säger Daniel Soussan när vi når honom några minuter efter att affären blivit känd på fredagsmorgonen.

Insplanet är idag noterat på First North och Zmarta lägger ett kontantbud på 13 kronor på samtliga aktier. Budet är värt drygt 175 miljoner kronor och de fyra största ägarna har redan tackat ja. Daniel Soussan är störst ägare med 30 procent följd av mediekoncernen Bonnier 25 procent, Richard Båge 16 procent och finansmannen Peter Ahldin med 10 procent av aktierna.

”Det är en logisk affär för alla parter. Zmarta är stora på lån och köpte i våras Elskning som dominerar elbolagsdelen av marknaden och nu köper man Insplanet som är starkast på försäkringar”, säger Daniel Soussan.

Budkursen motsvarar en premie om cirka 20 procent jämfört med stängningskursen om 10:80 kronor för Insplanet-aktien på First North den 30 augusti. Zmarta är en digital aktör inom jämförelse av privatekonomiska tjänster i Norden, med fokus på privatlån, bolån, elavtal och försäkringar samt tillhörande områden.

Zmarta ägs av Bauer Media som i Sverige också driver några av de största radiostationerna som Mix Megapol och NRJ. Genom köpet blir Zmarta en ännu tydligare utmanare till mediejätten Schibsteds jämförelsesajter. Schibsted äger ju bland annat lånesajten Lendo.

”Förvärvet av Insplanet är en perfekt match. Genom förvärvet tar vi ett stort steg för att göra Zmarta till norra Europas främsta och bredaste digitala jämförelsetjänst för privatekonomi”, säger Zmartas vd Björn Lander.

Daniel Soussan lämnade vd-posten i Inspanet redan 2016 och ägnar idag ens tor del av sin tid åt investeringar i svenska techbolag. Han är bland annat storägare i E-signeringstjänsten Scrive, rekryteringsbolaget Reachmee och riskkapitalbolaget Cloud Capital. När affären är klar får han loss drygt 50 miljoner kronor och redan nu vet han vad han ska använda de pengarna till.

”De kommer jag att investera. Jag jobbar redan idag med en massa spännande bolag så de pengarna kommer väl till pass”, säger han.

Läs fler artiklar
LÄS MER