Teknikföretagen och Migrationsverket i avtal om arbetskraftsinvandring

Teknikföretagen och Migrationsverket i avtal om arbetskraftsinvandring

Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe. Foto: TT

Tobias Blixt

Reporter

Efter alla kompetensutvisningar – nu blir det enklare för många techbolag att anställa.

Från och med i fredags har det blivit betydligt enklare för många techbolag att rekrytera personal som kommer till Sverige från länder utanför EU.

Genom en speciell typ av certifiering från Migrationsverket har arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen fått möjligheten att gå i god för att deras medlemsföretag följer kollektivavtalens krav på lön och försäkring, det rapporterar Dagens Nyheter.

För techbolagen ska den stora fördelen enligt Teknikföretagen vara att kötiden kapas från 9-18 månader till bara fyra veckor.

“Många har haft det väldigt svårt med Migrationsverket. När de väl bestämt sig för att ta hit en IT-tekniker från tredje land vill de ha hit personen nu, inte om över ett år”, säger Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe till DN.

Teknikföretagen har 3.900 medlemsföretag och räknar med att upp till 2.000 arbetstillstånd per år kan snabbas på med hjälp av certifikatet. Även om organisationen innehåller företag som ABB, Volvo och Scania, så säger Anders Weihe att de flesta medlemmarna är betydligt mindre techbolag.

Förutom de långa väntetiderna har också själva kompetensutvisningarna varit ett återkommande problem för många svenska företag, och ofta en tragedi för de berörda personerna.

På Breakit har ni kunnat läsa om Ali Omumi som flyttade hela sitt liv till Sverige för tre år sedan. Efter ett antal överklaganden kom slutligen beslutet – han hade fyra veckor på sig att lämna landet.

“Jag är besviken på Sverige. Det jag fortfarande inte har fått något svar på är två frågor: Vem gynnar det att vi utvisas? Och vem förlorar på att vi får amnesti?”, sa han till Breakit då.

En kodare som lyckades överklaga sitt utvisningsbeslut är Sergei Beilin, utvecklare på Fyndiq. Han var märkbart lättad över beslutet när Breakit pratade med honom tidigare i år.

“Vi är jätteglada och nu kan min dotter börja förskoleklass”, berättade han.

Läs fler artiklar
LÄS MER