Spelsektorn superhet på Stockholmsbörsen: ”Vi är Europaledande för gamingbolag"

Spelsektorn superhet på Stockholmsbörsen: ”Vi är Europaledande för gamingbolag"

Uppsluppen stämning när svenska spelutvecklaren Paradox Interactive noterades på Nasdaq First North i maj 2016.

Paradox, THQ Nordic och Stillfront är bara några av de svenska spelutvecklare som har gjort succé på Nasdaqs tillväxtplattform First North under de senaste åren.
”För ett tillväxtbolag i rätt mognadsfas finns det många fördelar med en börsnotering, utöver själva kapitalanskaffningen”, säger Niclas Holmberg, Managing Director på Nasdaq i Stockholm.

Börsen – den är väl bara till för stora bolag?

Inte längre.

Sedan januari 2017 har hela 167 nya bolag listats på Nasdaqs nordiska listor. Bolag som tillsammans har tagit in över sex miljarder euro i kapital.

Cirka 70 procent av dessa bolag har listats på Nasdaq First North, Nasdaqs marknadsplats för tillväxtbolag. En plattform där mindre men snabbt växande bolag kan resa kapital. Kort och gott: En plats där entreprenörer får en mer flexibel tillgång till kapitalmarknaden.

Börsen som tillväxtplattform? Läs mer om Firsth North här!

”Paradox, THQ Nordic och Stillfront är exempel på bolag som noterats hos oss de senaste åren och som presterat väl. Det ger en efterklang inom hela spelsektorn, inte bara i Norden utan i hela Europa. Sett till antal noterade bolag är Stockholmsbörsen Europaledande för spelbolag”, säger Niclas Holmberg, Managing Director, Global Listing Services på Nasdaq.

De senaste åren har allt fler internationella gamingbolag börjat intressera sig för Stockholmsbörsen. Framgångarna för de noterade bolagen sprids snabbt inom spelvärlden.

”Utländska spelutvecklare ser dels att det finns ett välfungerande kluster av rådgivare, investerare och bolag här i Stockholm; det finns ett ekosystem som förstår sig på spelsektorn. Dessutom ser de vilken fin utveckling andra noterade spelbolag har haft för investerare, befintliga ägare och givetvis bolagen själva”, säger Niclas Holmberg som lyfter fram att det finns ett generellt stort intresse för den svenska techsektorn bland utländska bolag, investerare och rådgivare.

”Sverige sticker ut i Europa eftersom vi har en marknad där även mindre bolag kan noteras på börsen. I Sverige har vi finansiella och legala rådgivare som uteslutande jobbar med mindre bolag, och en bas av både småsparare och professionella investerare som är villiga att investera i exempelvis spel- och techsektorn. Många svenska småbolagsfonder investerar i bolagen på First North.”

För bolag som har uppnått rätt mognadsfas kan börsen därför vara en bra finansieringsplattform. Andra fördelar med att verka i en publik miljö är att bolagets synlighet ökar gentemot kunder, i media och på arbetsmarknaden. Samtidigt måste bolagen uppfylla noteringskraven och säkerställa att de har kapacitet för att hantera den publika marknaden, vilket ger en kvalitetsstämpel.

”Det kan också bli lättare att attrahera arbetskraft då ett noterat bolag enklare kan erbjuda anställda ersättning med aktier eller optioner. Det är då också smidigare att sälja aktierna än om bolaget är i en privat miljö”, säger Niclas Holmberg.

Men precis som vid de flesta stora förändringar kan det också dyka upp utmaningar i samband med börsnotering. En rad förberedelser krävs för att kunna uppfylla Nasdaqs noteringskrav. Dessutom hindrar reglerna kring informationsgivning ledningen från att vara lika öppen om resultat och strategier med de anställda.

”Med det sagt är de förberedelserna inte någonting negativt, man kan också se det som ett sätt att städa upp bolaget och få alla nödvändiga processer på plats. Många av våra listade bolag har sagt att noteringsprocessen har gjort dem till ett bättre och mer välstrukturerat bolag”, säger Niclas Holmberg som precis har kommit hem från den stora Gamescom-mässan i Köln.

”Vi vill träffa våra kunder i deras miljö, för att förstå hur vi på bästa sätt kan vara en tillväxtpartner till dem. Det gäller särskilt spelsektorn som är relativt ny för oss", säger han.

Har ni vad som krävs? Läs mer om First North här!

Niclas Holmberg, Managing Director, Global Listing Services på Nasdaq.

Fakta: First North

First North är Nasdaqs marknadsplats för tillväxtbolag. I jämförelse med Nasdaqs huvudlista har First North mer flexibla listningskrav vilket ger just mindre och snabbväxande bolag en möjlighet att få tillgång till kapitalmarknaden. Målet för bolagen är att växa och successivt flytta över till huvudlistan. Sedan First North lanserades 2006 har cirka tio bolag om året gjort den resan, bland andra den svenska spelutvecklaren Starbreeze.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER