Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Svensk "Notepad-dödare" hjälper dig organisera trevliga måsten

Artikel bild
Foto: Pressbild.

Carl Anchér och Henrik Evrell har tagit “bucket list”-konceptet till en vardaglig nivå. I den nya appen Soon kan du skapa listor över alla saker du vill göra. Det kan vara en film du vill se eller en restaurang du vill testa.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

sara@breakit.se

Reporter

Din vän tipsar om en ny tv-serie på Netflix eller en bar i stan som du måste testa. Du skriver kanske ned det i Notepad-appen på mobilen – och glömmer bort det.

Grundarna av företaget Soon vill hjälpa dig att komma ihåg och organisera alla de här sakerna på ett smartare sätt.

“Som urban medborgare vill man hela tiden hitta på nya saker att göra. Man pratar hela tiden om vad man gjort men tipsen är svåra att fånga upp. Notes i telefonen är ganska dåligt, det är ingen ordning i listorna och så glömmer man bort det. Så då fick vi idén att skapa en specialiserad app för det,” säger medgrundaren Henrik Evrell.

Soon har en social funktion – du kan följa dina vänner och se vad de planerar att läsa, se och göra. I nuläget finns nio olika kategorier som synkar mot olika databaser, som IMDB och Good read. Innehållet kan bestå av allt från kartor, telefonnummer och adresser, till skådespelare och handling i en film.

“Om någon tipsar dig om 'Harry potter och de vises sten' kan du gå in i bokfliken, söka upp den boken och lägga till den i listan. Saker som du avverkat hamnar i ett arkiv så de finns kvar om du vill göra om dem,” säger Henrik Evrell.

Soon har växt fram som ett passionsprojekt vid sidan av grundarnas ordinarie jobb. Carl Anchér har grundat Most Studios som fokuserar på digital design och kommunikation för techstartups, medan Henrik Evrell är medgrundare till varumärkesbyrån Seventy som arbetar med kunder som H&M och Universal Music.

“Nu när vi lanserat kommer vi att förskjuta vår tid mer och mer mot Soon. Vi får bekräftelse på att folk gillar tjänsten och sprider den till andra. Om du sitter på en middag och berättar om den grymma hamburgaren du åt förra veckan så tar personen upp restaurangen i Soon,” säger Henrik Evrell.

På en månad har appen laddats ned 10.000 gånger, i främst New York, San Francisco, Stockholm och London. Grundarna har själva finansierat tjänsten tillsammans med en mindre summa riskkapital från vänner och bekanta.

Soon är gratis att använda och så kommer det att förbli. 

"Affärsmodellen kommer att bygga på att vi vet vad folk vill göra. Om 500 personer lagt till en viss restaurang på sin lista kan vi sälja den kontaktytan till företaget. Vi tror också att folk kommer att uppskatta att få erbjudanden från de ställen som de visat intresse för,” säger Henrik Evrell.

Först vill Soon komma upp i en kritisk massa på mellan 50.000 och 100.000 användare i minst tre städer. Just nu fokuserar grundarna på att fortsätta bygga appen.

“Vi har planer för stora funktioner och förbättringar, som möjligheten att skapa stadslistor. Du kan planera din resa i Soon och få en karta över alla restauranger, muséer, barer och torg. Sedan kan du dela listorna med dina vänner.”

Läs mer