Jan Björklund i partiledarutfrågningen: "Spotify är ett av våra mest framgångsrika företag i modern tid"

Spotify SVT Liberalerna
Jan Björklund i partiledarutfrågningen: "Spotify är ett av våra mest framgångsrika företag i modern tid"

Jan Björklund och Daniel Ek. Foto Niklas Svahn / TT & Lars Pehrson / SvD / TT

Tobias Blixt

Reporter

Sänkta marginalskatter var en av punkterna när Liberalernas partiledare frågades ut i SVT-programmet Val 2018: Utfrågningen. Något som ska få fler att vilja arbeta i Sverige.

I dag var det Liberalernas Jan Björklunds tur att besöka SVT och deras partiledarutfrågning. En del av utfrågningen handlade om hur Liberalerna vill hålla kvar lyckade techbolag i Sverige. Något som Jan Björklund menar kan lösas bland annat genom att göra det enklare för bolag som Spotify att locka personal till Sverige.

“Spotify är ett av våra mest framgångsrika företag i modern tid, de har skapat värden på några hundra miljarder på tio års tid. Det är lika mycket som ABB och andra som har hållit på i hundra år har gjort. De skriver i ett brev till regeringen nu att de kommer i framtiden att lägga mer och mer verksamhet utanför Sverige och ett av skälen är de höga skatterna”, säger Jan Björklund i Utfrågningen hos SVT.

Bakgrunden är att Liberalerna vill genomföra skattesänkningarna är för att de vill sänka marginalskatterna för kvinnodominerade akademikeryrken, men också för att de menar att det ska göra det lättare för exempelvis tech-företag att rekrytera.

“Det andra skälet till att vi går in och sänker marginalskatterna. Det är att de här höga skatterna gör att personer som är framgångsrika företagare, framgångsrika forskare, framgångsrika ingenjörer och entreprenörer, många av de här personerna kan välja på att jobba i Sverige eller i andra länder. Och har Sverige unikt höga skatter på de här personerna, då sticker de till andra länder”, säger han.

Läs fler artiklar
LÄS MER