Den smarta knappen Flic får kvarts miljon av Stockholms stad

FlicShortcut LabsStockholm Business Region

f.v. Donator Agne Johansson, Joacim Westlund och Julika Lamberth

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

På måndagen mottog startupen Shortcut Labs vd Joacim Westlund Stockholm stads särskilda jubileumsstipendium på 225.000 kronor.

Shortcut Labs utvecklar smartknappen Flic som kopplas till din telefon och utföra en rad kommandon. Det kan till exempel handla om att tända lamporna hemma, fungera som kamerautlösare eller som avknapp för väckarklockan.

“Det känns väldigt kul, det var en stor överraskning”, säger Joacim Westlund.  

I år är det 30 år sedan stipendiet upprättades. Därför delar Stockholm nu ut ett speciellt accelerationsstipendium på 225.000 kronor. En av donatorerna bakom priset är stiftelsen AJM, grundad av entreprenören Agne Johansson (till vänster på bilden ovan).

“90 procent av våra stipendiater från de senaste tre åren är bolag som fortfarande lever. Vi tycker det är jättekul att få dela ut ett extra stipendium till en av dem. Det vanliga löper på som vanligt såklart. Ansökningsprocessen till Innovationsstipendiet stänger 13 oktober”, säger Julika Lamberth, affärsutvecklingschef på Stockholm Business Region Development.

Shortcut Labs är ett av företagen som lever i allra högsta grad. Nu expanderar bolaget verksamheten och de nya pengarna ska gå till utveckling av en ny produkt.

“Vi ska ta fram en till smartknapp som blir 'white label', alltså att företag som blir våra kunder kan sätta sitt eget varumärke på knappen och använda den efter sina behov. Det är många av våra kunder som har efterfrågat det. Vi har bara inte kunnat skapa verktygen som är väldigt dyra”, säger Joacim Westlund.

Knappen Flic kompletteras nu med smartknappen Pojk (som i flicka och pojke). Den nya knappen riktar sig mot företagsmarknaden.

“Nu kan vi gå in på ett nytt marknadssegment och rikta oss mot företag också och inte bara slutkonsumenter. Det innebär att företaget blir stabilare eftersom vi får ett till ben att stå på”, säger Joacim Westlund.

Här är hela motiveringen:

Accelerationsstipendiet handlar ytterst om förmågan att vidareutveckla och skala upp innovationer. Mottagaren av Accelerationsstipendiet 2015 har visat en särskild förmåga att på kort tid utveckla en unik idé till ett konkurrenskraftigt bolag. Med en innovation som belönades med Innovationsstipendiet för 3 år sedan har företaget tagit sig an marknaden med storm och inte bara lyckats vidarutveckla, lansera och framgångsrikt sälja sin produkt. Man har därutöver, under samma korta tid, lyckats bygga ett starkt varumärke och göra sig ett namn på den internationella marknaden.

Vinnare av Stockholms stads Accelerationsstipendium 2015 är Joacim Westlund för innovationen Flic.

Läs mer