Sök

När kommer Amazon till Sverige?

Amazone-handelAmazon

Foto: Istockphotos/ J. Scott Applewhite.

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Frågan om när e-handelsjätten Amazon ska lansera i Sverige har varit en het snackis i snart ett år. Men när händer det egentligen? Breakits reporter Caroline Englund håller järnkoll och uppdaterar dig.

Amazon kallar nu till en stor presskonferens på onsdagsmorgonen, som skulle kunna handla om en Sverige-lansering. 10 december 2018

Det verkar inte som att Amazon bygger något stort eget logistikcenter i Sverige. Det tror åtminstone inte Breakit-grundaren Stefan Lundell som tillsammans med flera svenska e-handelsprofiler har besökt Amazons anläggningar i Mälardalen och spionerat på techjätten. 27 september 2018

Pricerunners vd Nicklas Storåkers tror på en snar Amazon-lansering i Sverige.  24 oktober 2017

Amazon har köpt domännamnet Amazon.se. En reklamkvinna på Östermalm kan skratta hela vägen till banken efter att ha sålt webbadressen. 6 april 2017

* * *

Jag vet inte hur många rykten jag har hört och hur många gånger jag har trott att jag har varit något på spåren.

Till exempel har jag fått tips om att en svensk reklambyrå ska ha fått en drömorder och att en reklamkampanj som saknar motstycke planeras inför lanseringen, att ett kontor i Sverige redan har öppnats i hemlighet och att ett (ganska stort) antal personer just nu jobbar för fullt med lanseringen i det tysta, att ett avtal med en logistikleverantör redan är klart. Och så vidare.

Jag har försökt följa upp, fikat med folk som skulle kunna veta något och ringt runt och tjatat på potentiella källor. Tyvärr utan någon större framgång. Det stannar vid obekräftade rykten.

Förra veckan trodde jag däremot att jag skulle ro i land. Under en promenad med en av mina bästa vänner, som arbetar som översättare, nämner hon i förbifarten att HON har kontaktats av Amazon.

“De behöver väl hjälp med att översätta inför lanseringen”, säger hon utan att förstå att det här kan vara nyckeln till svaret på frågan som jag försökt hitta i månader.

Självklart gick jag upp i varv och gjorde allt för att pumpa henne på information. Men eftersom hon inte var intresserad av jobbet hade hon inte ställt några följdfrågor. Mejlet från rekryteraren var även det kryptiskt och kortfattat.

Jag skickade själv mejl till honom och ställde frågor om jobbet, kontaktade även en annan rekryterare som jag hittat namnet på och intensifierade mina fikamöten och telefonsamtal.

Nu, en vecka senare, gapar min mejlkorg tom när det gäller svar från Amazons rekryterare. Kanske väckte mina frågor om när de ska lansera i Sverige och var deras kontor ligger misstankar. Mina fikamöten gav heller inget mer än fler rykten om att lanseringen borde ske innan Black Friday, men att den lika gärna kan ske i början av nästa år.

“Det börjar bli lite vargen kommer över det här”, sa en av dem jag fikade med.

Men det är ändå högst troligt ATT vargen kommer. Frågan är bara NÄR?

Nu vänder jag mig därför till er läsare. Finns det någon som vet något mer? Alla rykten, lösa trådar, tips och konkreta bevis är välkomna.

Mejla mig på caroline@breakit.se!

Vill du tipsa redaktionen med skydd av PGP-kryptering? Skicka ett mejl till tips@breakit.se. Vår publika nyckel hittar du här.

PGP-fingeravtryck: B900 69FB 5AD7 2616 8780 8FD5 A844 CB21 84EA 852A

Läs mer