Högerradikala Alternativ för Sverige dök upp på flera nyhetssajter – fick in otillåten annons

Dagens nyheterGöteborgs-Posten

Gustav Kasselstrand, partiledare för högerradikala Alternativ för Sverige. Foto: Henrik Montgomery/TT. Bildmontage av Breakit.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Annonser för den högerradikala SD-avknoppningen slank igenom systemet.

Med bara två veckor kvar till riksdagsvalet går alla politiska partiers PR-maskineri på högvarv. Här på Breakit har vi bland annat rapporterat flitigt om hur olika partier presterar på sociala medier.

Men det är inte bara på Facebook och Instagram man kan nå väljare.

Nu rapporterar läsare att en annons för det högerradikala partiet Alternativ för Sverige dykt upp på flera svenska nyhetssajter – något som fått tidningsläsare att reagera på Twitter och Facebook.

I annonsen skriver partiet “Dags att åka hem”, som en referens till den återvandringspolicy och totala asylstopp partiet förespråkar.

Annonsen har bland annat visats på Dagens nyheter – som själva beskrivit partiet som högerextremt, samt hos Göteborgsposten och Dagens media. På DN ska annonsen ha dykt upp på den allra bästa platsen på sajten – toppbannern strax under menyraden.

Alexander Lydecker, försäljningschef på Bonnier News, ifrågasätter dock om annonsen har synts till på DN.

"Vi har inte kunnat validera än att det är en faktisk annons på DN. I dessa fake news-tider kan vem som helst klippa och klistra ihop en bild. Vi letar fortfarande och om det visar sig vara en faktisk annons kommer den att raderas omgående", säger han till Breakit.

Även om inte Breakit heller lyckats få fram någon annonslänk har vi pratat med en trovärdig källa som själv fick upp annonsen när hen gick in på både DN och GP.

Uppdatering: Senare under tisdagen bekräftar också Alexander Lydecker att annonsen synts hos DN – något han beskriver som "ett bedrägeriköp".

En som fått upp annonsen på GP är Shahbaz Khan, kommunalråd för Socialdemokraterna i Göteborgs kommun.

På Göteborgsposten uttrycks inga tvivel kring annonsens äkthet.

"I vanliga fall godkänner vi alla politiska annonser innan de publiceras på vår sajt. Den här annonsen har kommit in via ett automatiskt annonssystem och är ingen annons vi vill ha på GP.se. Vi har noterat att andra tidningar också haft annonsen under dagen. Vi jobbar nu på att få bort den från vår sajt samt att säkerställa hur vi ska undvika att det här inträffar igen", skriver Johan Sköld, nyhetschef på GP, i ett sms till Breakit.

Efter Breakits publicering skriver Alternativ för Sveriges vice-partiledare William Hahne på Twitter att partiet genomfört kuppen på de tre sajterna, med hänvisning till Breakits artikel.

"Jag kan bekräfta att vi framgångsrikt har annonserat vår återvandringspolitik på Dagens Nyheter, Göteborgsposten och en rad andra etablissemangssajter!", skriver han på Twitter.

Så kallade programmatiska annonser – det vill säga annonser som kommer från automatiserade handelsplatser för medieutrymme – är alltid en utmaning för mediebolag.

Metoden behövs för att fylla upp allt utrymme eftersom man inte vet från dag till dag exakt hur många visningar man får. Samtidigt har kontrollsystemen sina brister.

"Den stora utmaningen i en programmatisk värld är att det är väldigt svårkontrollerat om någon går in med en falsk id. Vi har svartlistat alla politiska partier just för att vi vill kontrollera de här budskapen", säger Alexander Lydecker, som igen understryker att DN inte kunnat bekräfta att annonsen faktiskt funnits på deras sajt.

Breakit har inte lyckats nå Dagens media, men när vår reporter besöker sajten under tisdagskvällen verkar samtliga bannerannonser vara nertagna. Att ta bort alla annonser kan vara ett sätt att säkerställa att oönskade annonser inte visas tills man identifierat den felaktigt godkända annonsen, om man tror att en otillåten annons tagit sig förbi ens filter.

Alternativ för Sverige startades av partiledaren Gustav Kasselstrand efter att han hamnat på kant med ledningen i Sverigedemokraterna.

Partiet kan på en klassisk höger-vänster skala placeras höger om SD och driver en hård linje om att sätta fullt stopp för flyktingar och aktivt börja tvinga personer som redan fått uppehållstillstånd till att lämna landet.

Läs mer