Sök

Analys: "Annie Lööf kommer att svika en del av sina väljare"

Kvartal

Kvartal

"Hon kommer få äta upp det hon gör nu", säger Alice Teodorescu.

Det här är en text som producerats i samarbete med mediehuset Kvartal.Tillsammans med Kvartal kommer vi att leverera ett antal analyser och texter om riksdagsvalet fram till valdagen.  Läs mer om Kvartal här.

Det är i Kvartals podcast Valspurten som journalisten Jörgen Huitfeldt diskuterar de senaste politiska nyheterna tillsammans med Alice Teodorescu, politisk redaktör för liberala Göteborgs-Posten och Daniel Suhonen, chef för fackliga tankesmedjan Katalys.

Valrörelsen får så här långt inga höga betyg av de två kommentatorerna. Metadebatter och poserande, menar Alice Teodorescu, som kallar årets valrörelse för “den svarslösa valrörelsen”.

“Det talas om ett värderingsval, men det diskuteras inte särskilt mycket värderingar”, säger hon i podden.

“Politikerna har varit alldeles för dåliga på att formulera de reformer de vill genomföra och vilka visioner de strävar emot.”

Daniel Suhonen förklarar att han ibland vaknar upp svettig på nätterna, orolig för hur valet ska sluta.

Han konstaterar även att årets val är det mest digitala i svensk historia.

“Det här är den första valrörelse som helt och hållet äger rum digitalt, i sociala medier. Går man ut på gatorna ser man inte så mycket. Stänger man av sin mobil stänger man av valrörelsen.”

Duon analyserar dessutom Annie Lööfs insats i SVT:s partiledarutfrågning, där hon bland annat pressades kring Centerns stöd för den så kallade gymnasielagen, som gör det möjligt för afghanska ungdomar att stanna i Sverige.

"Hon vill på samma gång hålla ihop Alliansen, framställa sig själv som det borgerliga flyktingvänliga partiet och kritisera Socialdemokraterna", säger Daniel Suhonen.

Alice Teodorescu kallar i sin tur henne för "ologisk" och tror att hon kommer att få "äta upp" det hon säger nu i valspurten.

"Hon kommer bli tvungen att svika en del av sina väljare. Jag tror Centern riskerar bli nästa mandatperiods Miljöparti."

Det här är en politisk analys som sker i samarbete med mediehuset Kvartal. Tillsammans med Kvartal kommer vi att leverera ett stort antal analyser fram till valet. Läs mer om Kvartal här

Läs mer