Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Lysas robot spränger drömgräns: "Marknaden värd 7000 miljarder"

Artikel bild
Lysas grundare Henrik Littecke, Emilie Andersson och Patrik Adamson. Foto: Press

Nu ska finansprofilerna Anders Borg och Christer Gardell ta Lysa till nästa nivå.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

Det var när Patrik Adamson jobbade på investmentbolaget Nordstjernan som idén att starta en utmanare till de traditionella fondbolagen kom upp.

Tillsammans med Nicklas Storåkers, som då precis hoppat av vd-jobbet på nätmäklaren Avanza, letade han efter investeringsobjekt. En hypotes var att hitta ett fintechbolag och addera till en robotrådgivare i fondsegmentet. Men Patrik och Nicklas hittade aldrig rätt case:

“Borde inte du starta en robotrådgivare själv, sa jag till Nicklas när vi letat ett bra tag”, berättar Patrik Adamson när vi träffas i Lysas lokaler på Östermalm i centrala Stockholm.

Men Nicklas Storåkers spelade tillbaka frågan till Patrik istället och idag är det han som rattar robotrådgivaren.

“Nicklas har verkligen varit spindeln i nätet ända från start och använt sina kontakter och erfarenhet för att få allt på plats. Men det är jag, Henrik Littecke och Emilie Andersson som grundat och jobbat operativt i bolaget”, säger Patrik Adamson.

Lysa startades redan 2015 men det var först i maj 2017 som den tekniska plattformen var färdig för en kommersiell lansering. Med hjälp av en egenutvecklad algoritm så kan både privatpersoner och företag få hjälp att placera sina pengar i både aktier och räntebärande värdepapper. Genom att minimera administrationen så kan Lysa pressa avgifterna rejält.

"Avgifterna för en Sverigefond ligger på runt 1,3 procent. Hos oss betalar spararen 0,3 till 0,4 procent för en komplett förvaltning och fonder med betydligt större riskspridning", säger Patrik Adamson.

Utan några större marknadsföringskampanjer har Lysa nu passerat en riktig drömgräns – 1 miljard kronor i förvaltat kapital. Och med nytt riskkapital från en hel rad namnkunniga investerare är Lysa redo att ta nästa steg.

Totalt får Lysa nu in 40 miljoner kronor från bland andra den gamla finansministern Anders Borg och hedgefond-miljardären Christer Gardell.

“För oss är förtroendet avgörande och när vi får den här typen investerare stärker det ytterligare tilliten bland både gamla och nya kunder”, säger Patrik Adamson.

Merparten av pengarna ska Lysa använda för att utveckla sin produkt. Bland annat kommer en pensionstjänst och möjligheten att förvalta sin kapitalförsäkring kopplas in på plattformen inom kort.

Patrik Adamson har siktet inställt på att bli en riktigt stor spelare på den svenska fondmarknaden.

“Hela den svenska marknaden är värd 7000 miljarder och vårt mål är att två, tre år ha 5 miljarder kronor investerat via oss. Då ska vi också vara lönsamma”, säger Patrik Adamson.

Hur skalbar är Lysas plattform?

“Extremt skalbar, i princip kan vi ta emot 50 miljarder på vår plattform idag utan att behöva öka våra kostnader”.

Läs mer